12. 3. 2024, 16:26 | Vir: STA

Če imate iPhone, ga boste po novem uporabljali drugače

Profimedia

Apple bo svojim uporabnikom v EU spomladi omogočil nalaganje aplikacij neposredno s spletnih strani, s čimer se bodo lahko izognili njegovi trgovini z aplikacijami App Store. 

S tem se bodo v podjetju prilagodil evropskemu aktu o digitalnih trgih (DMA) v EU in odgovorili na vse večje pritiske razvijalcev aplikacij.

Apple je skupaj s petimi drugimi tehnološkimi velikani - Alphabet (Google), Amazon, ByteDance (TikTok), Meta (Facebook) in Microsoft - zavezan k spoštovanju akta od 7. marca dalje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

DMA za podjetja, označena kot t. i. vratarji, uvaja strožje predpise, katerih cilj je preprečiti, da bi zaklenili uporabnike v svoje ekosisteme, oz. zagotoviti večjo konkurenčnost.

Za Apple to pomeni odpiranje njegovega zaprtega ekosistema na telefonih iPhone, katerega glavni steber je že vse od leta 2008 trgovina z aplikacijami App Store.

Profimedia

Prvi pomemben korak ameriškega tehnološkega giganta v to smer je dovoljenje razvijalcem, da uporabnikom iPhona svoje aplikacije ponudijo neposredno na svojih spletnih straneh, torej mimo Applove trgovine z aplikacijami.

Uporabnikom Applovih naprav tako za nalaganje aplikacij ne bo treba naložiti niti alternativne trgovine z aplikacijami, kar je bil prvi Applov korak k odpiranju ekosistema navzven.

Novost bo na voljo po spomladanski nadgradnji Applovega operacijskega sistema iOS, a AFP piše, da v praksi vendarle ne bo vse tako preprosto. Neposredno prenašanje aplikacij naj bi bilo namreč mogoče le s strani razvijalcev, ki bodo dobili ustrezno Applovo dovoljenje.

Profimedia

So pa v Applu napovedali, da bodo lahko posamezni razvijalci aplikacij vzpostavljali alternativne trgovine z aplikacijami, v katerih bodo lahko v ospredje potiskali svoje aplikacije.

Apple je eno od podjetij, ki so najglasnejši kritiki akta o digitalnih trgih. V podjetju trdijo, da prinaša različne nevarnosti. V Bruslju na drugi strani verjamejo, da so spremembe upravičene, in da so z njimi tehnološkim podjetjem pokazali, da z njimi mislijo resno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol