A. B. | 28. 9. 2022, 17:10

Pomagajte Europolu najti Slovence, ki jih išče ves svet: tu so njihove fotografije

Profimedia

Aktivnemu iskanju ubežnikov se je pridružila tudi slovenska policija in pod sloganom #GameOver (v prevodu Končana igra) pospešeno nadaljujejo z iskanjem dveh slovenskih državljanov. 

Slovenska policija se je vključila v novo kampanjo Europola in Evropske mreže skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST). Z besedami "Lahko jih pomagate razkriti," nagovarjajo vse, ki bi morda vedeli, kje se nahajajo svetovni ubežniki pred zakonom, med drugim tudi dva Slovenca. 

Kampanja temelji na prispodobi hiše iz kart. Ko namreč eno izmed kart odstranimo iz "hiše", ta podre celotno strukturo. Z anonimnimi namigi in poročanji si tako želijo vzpodbuditi širšo javnost, da pomaga izslediti ubežnike. 

Zato lahko na letošnjem seznamu najdemo mafijske šefe, ki so zagrešili umore in trgovali z mamili ter ljudmi, nasilne zločince, pralce denarja in druge nevarne zločince. 

K pomoči je pozvala tudi Europolova izvršna direktorica Catherine De Bolle: "Za državljane EU ne bi moglo biti lažje sodelovati v teh kampanjah – eno samo majhno dejanje lahko pomeni prijetje in obtožnico nevarnega ubežnika in rešitev potencialnih žrtev," je povedala.

Spletna stran/Eumostwanted

En namig je vse, kar je potrebno / EU most wanted

Za delovanje mafijskih in hudodelskih združb je potrebnih več različnih akterjev, ki svoje delovanje vzpostavljajo tudi po večjem delu sveta.

Z usmerjanjem na zločince v ključnih vlogah znotraj teh mrež želi Europol s kampanjo zrušiti celotne organizirane hudodelske združbe. 

Spletna stran najbolj iskanih oseb EU most wanted je sicer v preteklih letih požela pomembne prelomnice. Od leta 2016 je bilo na strani objavljenih 335 profilov iskanih oseb, od teh je bilo 120 prijetih. Med tem je mreža ENFAST nastala z namenom celodnevnega in vsakodnevnega prejemanja prijav in ključnih informacij. Policisti so tako ves čas na voljo za prijave, zaradi katerih lahko ubežnike hitro in učinkovito izsledijo. 

Kako lahko pomagate vi?

Kot že zapisano je slovenska policija v kampanjo vključila dve osebi, in sicer Mladena Samardžija, rojenega leta 1990, obdolženega kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami.

Spletna stran/Eumostwanted

Iščejo tudi Aleša Pevca, rojenega leta 1985, obsojenega na oseb let in šest mesecev zapora zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami. Na seznamu je sicer tudi Radomir Cvijanovič, ki je oktobra leta 2005 vlomil v trezor SKB Banke in si prisvojil več kot 20 milijonov evrov gotovine ter dragocenih predmetov v vrednosti najmanj 13 milijonov evrov. Kot so na strani zapisali ob njegovi fotografiji, obstaja možnost, da si je Cvijanovic z operacijami spremenil svoj videz. Opozarjajo, da je ubežnik lahko nevaren in oborožen. 

Spletna stran/Eumostwanted

Ste ju morda videli? Kakršne koli podatke o iskanih osebah lahko slovenski policiji posredujete tudi na anonimni telefon policije 080 1200, lahko pa tudi na elektronski naslov skupine za ciljno iskanje oseb: fast@policija.si. 

Slovenska policija


Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ