8. 6. 2022, 08:28

Hollywoodski igralec z jasno zahtevo po spremembah: "Niste tako razdeljeni, kot si mislite!"

Profimedia

Ameriški filmski igralec je v Beli hiši pozval ameriški kongres, naj sprejme reformo zakonodaje o orožju, s katero bi lahko zmanjšali število strelskih pokolov, kot je bil zadnji v teksaškem Uvaldeju, igralčevem rojstnem kraju, kjer je 18-letnik pobil 19 osnovnošolcev in dve učiteljici.

Matthew McConaughey se je z ženo Camillo najprej srečal s predsednikom ZDA Josephom Bidnom, ki skuša uporabiti glasove znanih in slavnih ljudi, da bi kongres premaknil z mrtve politične točke glede orožja.

McConaughey, ki je letos razmišljal o kandidaturi za guvernerja Teksasa, je pred dnevi v časniku Austin American Statesman nanizal svoje predloge za reforme.

Predlagal je denimo uvedbo pregleda morebitne kriminalne preteklosti vseh kupcev orožja vsepovsod, tudi po sejmih, prek interneta in zasebno, čakalno dobo za nakup, prepoved prodaje polavtomatskih pušk za mlajše od 21 let in sprejem tako imenovanih svarilnih zakonov.

To pomeni, da bi določene posameznike lahko dali na seznam oseb, ki jim je nakup orožja prepovedan.

To bi morda lahko pomagalo, vendar je težko verjeti, da bi v senatu tovrstne predloge podprlo dovolj republikancev. Trenutno sicer potekajo pogajanja med demokrati in republikanci, vendar so slednji doslej v zadnjih 20 letih po vsakem pokolu našli razlog za blokado reform.

"Sedaj imamo priložnost, da se dvignemo nad svojo politično pripadnost. Imamo možnost za odločitve, ki ne bodo zaščitile le naših strank, ampak državo za celotno generacijo," je dejal McConaughey in prebivalcem ZDA položil na dušo, da niso tako zelo razdeljeni, kot jih prepričujejo.

McConaughey trdi, da je zagovornik pravice do posedovanja orožja, ki jo zagotavlja drugi amandma k ustavi ZDA, vendar z določenimi omejitvami. "Odgovorni lastniki orožja so siti tega, da drugi amandma zlorabljajo neuravnovešenci," je dejal.

V komentarju za časopis iz Teksasa je zapisal še, da se je potrebno soočiti tudi z drugimi težavami, kot so duševno zdravje, varnost v šolah, senzacionalistično medijsko poročanje in razpad ameriških vrednot, vendar pa sedaj ni časa za to. "Potrebni so takojšnji ukrepi za zmanjšanje nasilja z orožjem in tragedij, ki so postale prepogoste," je dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord