R. K. | 3. 5. 2023, 07:00

Je to najdražji evrski kovanec? Če ga najdete v denarnici, lahko zanj iztržite več tisočakov

Profimedia

Morda se eden od 20.000 primerkov, ki so v obtoku, nahaja tudi v vašem žepu.

Nekateri evrski kovanci so lahko vredni precej več, kot je njihova nominalna vrednost, zato se včasih splača biti pozoren na kovance, ki se nam valjajo po žepih. Zbiratelji so namreč za nekatere posebne in redke primerke pripravljeni odšteti precej denarja. Eden izmed takšnih kovancev je tudi dvoevrski kovanec s podobo monaške princese Grace Kelly, ki so ga v Monaku izdali ob 25. obletnici njene tragične smrti. 

Profimedia

Več tisočakov za dvoevrski kovanec

Serija kovancev, ki jih je kneževina Monako skovala v francoski državni kovnici Monnaie de Paris, je bila leta 2007 izdana v 20.001 primerku. Enega so podarili monaškemu princu Albertu, ki trenutno vodi dinastijo Grimaldi, preostalih 20.000 pa so poslali v obtok. Skozi leta je vrednost teh kovancev med zbiratelji precej narasla. Še pred desetimi leti je kovanec dosegal vrednost 120 evrov, danes pa so numizmatiki zanj pripravljeni odšteti že več tisočakov.

Ebay/posnetek zaslona

Na Ebayu se je cena dvignila že do 6.000 evrov, medtem ko bi bilo za najcenejši ponujeni primerek treba odšteti kar 3.249 evrov. 

Tragična nesreča, ki je pretresla svet

Primerek tega monaškega kovanca si v svoji zbirki želijo tako evropski zbiratelji kot tudi tisti, ki živijo čez lužo. Grace Kelly, ki je zaslovela kot filmska igralka, je namreč pred poroko z monaškim princem Rainerjem III. leta 1956 živela v ZDA.

Profimedia

Umrla je v tragični prometni nesreči leta 1982, stara je bila 53 let, po tem, ko naj bi jo zaradi neprilagojene hitrosti zaneslo s ceste. Z njo v vozilu je bila tudi 16-letna hčerka, princesa Stephanie, ki pa je nesrečo preživela.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol