I. D. | 24. 5. 2022, 06:00

Kaj ima posnetek asteroida s prvim vzponom na Mount Everest?

Vesoljski teleskop James Webb

NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

Devet in pol milijard evrov vredni teleskop so lansirali na božični dan 2021. 8. januarja 2022 se je dokončno sestavil, 11. februarja pa je prispel na cilj in domov poslal prvo fotografijo.

Vesoljski teleskop James Webb (JWST), ki so ga začeli razvijati že leta 1996 kot naslednika Hubblovega teleskopa, je marca 2022 uravnal zrcala in dosegel polno ostrino. Pomemben mejnik je obeležil s privlačnim posnetkom zvezde z neprivlačnim imenom 2MASS J17554042+6551277.  

2MASS J17554042+6551277

2MASS J17554042+6551277

NASA/STScI

Znanstvene misije bo začel opravljati predvidoma julija 2022, do takrat pa se astrofiziki igrajo s preizkušanjem njegovih inštrumentov.  

Tako je maja prvič uspešno posnel premikajočo “tarčo”, 6481 Tenzing. Gre za majhen asteroid v asteroidnem pasu med tirnicama Marsa in Jupitra, ki je ime dobil po Tenzingu Norgayu, gorskem vodiču, ki je 29. maja 1953 v družbi Edmunda Hillaryja prvi stopil na vrh Mount Everesta.  

Edmund Hillary in Tenzing Norgay

Edmund Hillary in Tenzing Norgay

Wikimedia Commons

Astronomi objekte v vesolju radi poimenujejo po mitoloških in resničnih junakih. Tudi prvi dve odkriti gori na pritlikavem planetu Plutona sta tako postali Tenzing Montes in Hillary Montes. A Webb je nekaj povsem novega, takole kroži 1,6 milijonov kilometrov od Zemlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chi ha paura del buio? (@chpdb)

Webb bi sicer lahko preizkusili na katerem koli od približno 40 primernih asteroidov, a, kot je priznal Bryan Holler z znanstveno operativnega centra za vesoljska teleskopa Hubble in James Webb, so bili “objekti praktično v vsem identični, zato smo brez razmišljanja izbrali takšnega, ki že z imenom kaže na uspeh.”  

V prvem letu delovanja bo 7 % Webbovih zmogljivosti osredotočenih na opazovanje našega Osončja in naših planetarnih sosedov.

Po besedah interdisciplinarne znanstvenice Heidi Hammel bodo zato uporabili vse inštrumente tega naprednega teleskopa: “Dobili bomo posnetke velikih planetov in Saturnovih prstanov, raziskovali bomo objekte v Kuiperjevem pasu in analizirali atmosfero Marsa, izdelali bomo natančne študije Titana in še in še.”  

"Takole bi Nasin in Esin teleskop Webb videl planet Uran v njegovem spektru, a tudi morebitne podatke o površju Lune ali planeta. JWST je opravil tudi prvi načrtovani preizkus spremljanja v našem Osončju ..."

Primerjava zmogljivosti vesoljskih teleskopov Spitzer in Webb

Primerjava zmogljivosti vesoljskih teleskopov Spitzer in Webb

NASA

Večino časa in pozornosti bo Webb sicer namenil raziskovanju začetkov vesolja, saj lahko z izjemno občutljivimi inštrumenti zazna svetlobo prvih galaksij.   

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec