I. D. | 6. 6. 2022, 21:20

Kako se je na Zemlji začelo življenje?

NASA

Ključne tri sestavine so prisotne tudi na Marsu, kar ponovno odpira možnost, da v Vesolju nismo sami. Še več, poskus je tako enostaven, da ga lahko opravi vsak srednješolec.

V zadnjih letih so se teorije o tem, kako je na Zemlji nastalo življenje, razcepile v več smeri. A večina idej je kemijsko preveč zapletenih za pogoje, ki so vladali na mladi Zemlji. Tako meni Steven Benner s Fundacije za uporabno in molekularno evolucijo, ki je s kolegi prišel do enostavnejše razlage.

Prvi genetski material za življenje, RNK, je nastal spontano na bazaltnem steklu.

Bazaltno steklo je podobno vulkanskemu, ki ga poznamo kot obsidian in so ga v preteklosti uporabljali za nože in puščice. Danes je priljubljen v nakitu ali kot kristal za energetsko čiščenje.

Profimedia

Pred 4,35 milijarde let je bilo bazaltnega stekla na Zemlji na pretek

To nastaja iz staljene bazaltne lave, ki jo je bilo takrat zaradi pogostih trkov asteroidov in obilnih izbruhov ognjenikov v izobilju.

Ob pronicanju nukleozid trifosfata (majhnih organskih molekul, ki so bile skoraj zagotovo prisotne na zgodnji Zemlji) skozi bazaltno steklo nastanejo 200 do 300 nukleotidov dolge RNK molekule.

Za nastanek je bil potreben še boraks, ki je prišel iz bazalta, in nikelj, ki so ga v ozračje prinesli asteroidi.

Lepota tega modela je v njegovi preprostosti

"Preizkusijo ga lahko že srednješolci med vajami iz kemije,” je dejal Jan Špaček, ki razvija inštrumente za zaznavo tujega genetskega materiala na Marsu. "Zmešajte sestavine, počakajte nekaj dni in zagledali boste RNK."

Profimedia

In na tej točki nastopi Mars, saj so bili v istem času tudi na rdečem planetu enaki minerali, steklo in vplivi asteroidov. A ker na Marsu ni tektonskih plošč, ki bi pokopavale stare kamnine pod sabo, je bazaltno steklo tam še vedno na površju.

Moderne odprave na Mars so našle vse potrebne sestavine, vključno z boraksom.

"Če se je življenje na ta preprost način razvilo na Zemlji, se je verjetno tudi na Marsu," špekulira Benner. "Zato je še pomembneje, da ga začnemo tam čim prej iskati."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord