11. 5. 2022, 10:25 | Vir: STA

Zakaj je Nova Zelandija SPREMENILA pogoje za vstop?

Profimedia

Kljub porastu okužb v zadnjih mesecih je premierka Jacinda Ardern napovedala, da se bo država pod določenimi pogoji odprla še prej, kot so sprva napovedovali. Kako to, da spreminjajo prvoten načrt?

Nova Zelandija bo svoje meje za obiskovalce z vsega sveta odprla z avgustom, in sicer dva meseca prej, kot je bilo sprva načrtovano, je napovedala premierka Jacinda Ardern. Ob prihodu bodo morali obiskovalci predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu-19.

Vstop mogoč, a le za cepljene

Nova Zelandija je v začetku maja po dveh letih ponovno odprla meje za cepljene potnike iz približno 60 držav, ki za vstop ne potrebujejo vizumov, med drugim tudi iz Slovenije. Potniki morajo pred potovanjem na Novo Zelandijo in ob prihodu v državo sicer še vedno opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, samoizolacija pa ni več potrebna.

Profimedia

Primanjkovanje tuje delovne sile

Ardernova je dejala, da bodo državo popolnoma odprli 31. julija ob 23.59, datum pa je bil prestavljen za več kot dva meseca v okviru ukrepov, namenjenih spodbujanju gospodarstva, vključno s turističnim sektorjem.

Odprtje meje bo podjetjem pomagalo ublažiti pomanjkanje kvalificirane delovne sile v nekaterih sektorjih, je dejala.

Dve leti ostrega boja z epidemijo, kako naprej?

Nova Zelandija s petimi milijoni prebivalcev že dolgo velja za vzorno državo v boju proti virusu. Marca 2020 se je otoška država zaprla pred zunanjim svetom. V začetku februarja so oblasti objavile petstopenjski načrt ponovnega odprtja države, ki je predvideval popolno odprtje z oktobrom.

Od začetka pandemije so v državi s petimi milijoni prebivalcev potrdili približno milijon primerov okužb s covidom-19, umrlo je 700 covidnih bolnikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord