7. 2. 2023, 17:51 | Vir: STA

Kitarista znane hrvaške rock skupine ne spustijo iz Zambije

Profimedia

Njega in še nekatera druga znana imena je državno tožilstvo obtožilo za kaznivo dejanje poskusa trgovine z otroki.

Zoran Subošić, kitarist hrvaške rock skupine Hladno pivo, je bil aretiran v Zambiji zaradi suma sodelovanja pri trgovini z ljudmi.

Facebook/Vedran Metelko

Prijeli so ga skupaj z ženo in še tremi pari iz Hrvaške, ki so v to afriško državo pripotovali z namenom, da bi posvojili otroke, stare od enega do treh let.

Štiri hrvaške pare, ki jih je zambijsko sodišče v ponedeljek izpustilo na prostost, so zadržali in odvedli z letališča v Ndoli. Na ministrstvu za zunanje zadeve razloga za takšno odločitev zambijskih oblasti še ne poznajo.

Niso se smeli vkrcati na letalo

Osmerico Hrvatov so zadržali tik pred vkrcanjem na letalo na letališču v Ndoli, je pojasnil vodja uprave za konzularne zadeve pri hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve Vinko Ljubičić.

Pojasnil je, da je vse, kar vedo za zdaj, to, da so hrvaški državljani dobili rok, da v 48 urah zapustijo državo, ter da so jim vrnili potne liste in so bili tik pred vkrcanjem.

"Potem se je pojavila uslužbenka iz migracijske pisarne in jim rekla, da jih ne more pustiti. Zadržali so jih tam. Kaj se je dogajalo naprej, ne vemo," je pojasnil Ljubičić.

Profimedia

Izpostavil je, da bodo informacije poskušali dobiti po diplomatskih poteh, in dodal, da nikoli niso imeli podobnega konzularnega primera.

Spomnimo ...

Zambijske oblasti so osmerico Hrvatov aretirale 7. decembra na mednarodnem letališču Simon Mwansa Kapwepwe v Ndoli s štirimi domnevno posvojenimi otroki, smo poročali.

Državno tožilstvo jih je obtožilo za kaznivo dejanje poskusa trgovine z otroki in ponarejanja dokumentacije, sodišče v Ndoli pa je v ponedeljek zavrglo obtožnico.

Posvojene otroke, ki so imeli hrvaške dokumente, so jim že ob aretaciji odvzele zambijske socialne službe. Dostopa do njih doslej niso imeli niti hrvaški diplomati.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol