29. 5. 2022, 12:18 | Vir: STA

Koliko vojakov je od začetka vojne izgubila Rusija?

Slika je simbolična.

Profimedia

Ukrajinci so uničili 30 odstotkov vseh sodobnih tankov ruske vojske, ubili pa so tudi mnogo ruskih vojakov. 

Ukrajinska vojska je sporočila, da je ruska vojska od invazije na Ukrajino izgubila že 30.150 vojakov. Poleg tega naj bi ukrajinska vojska od začetka invazije uničila več kot 1300 tankov, kar predstavlja 30 odstotkov vseh sodobnih tankov ruske vojske.

Vse, kar je izgubila Rusija

Zaradi hudih izgub na bojišču je bila po navedbah svetovalca ukrajinskega notranjega ministra ruska vojska prisiljena uporabiti več kot 50 let stare tanke T-62. Ruske sile naj bi poleg tankov izgubile že več kot 3000 oklepnikov, okoli 200 letal in skoraj 200 helikopterjev, je v jutranjem poročilu na Twitterju zapisala ukrajinska vojska.

Po podatkih ruskega obrambnega ministrstva pa so visoke tudi izgube ukrajinske vojske.

Veliko škodo utrpeli tudi Ukrajinci

Rusi naj bi od začetka "posebne vojaške operacije", kot invazijo na Ukrajino označuje Moskva, uničili več kot 3300 ukrajinskih oklepnikov in tankov ter okoli 180 bojnih letal. Navedb sicer ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Na frontni črti v Donbasu se medtem nadaljujejo siloviti boji. V regiji Lugansk ruska vojska napada Severodoneck, ki ga je že skoraj obkolila, tarča obstreljevanja pa je bilo tudi mesto Lisičansk. O spopadih in žrtvah poročajo tudi iz sosednje regije Doneck.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec