Uredništvo | 28. 8. 2023, 11:51

Groza na morju: zaradi vremenske ujme križarka, polna turistov, trčila v tovorno ladjo (FOTO in VIDEO)

Twitter/Jack Straw/posnetek zaslona

Neurje je na območju pustošilo z močnimi sunki vetra, ki so dosegli celo 120 kilometrov na uro. Vremensko opozorilo velja tudi danes. 

Močna nevihta, ki je pustošila na španskem otoku Majorka, je britansko križarko, ki je bila polna turistov, odtrgala s priveza. Močan veter jo je nato odpihnil v bližnjo tovorno ladjo za prevoz nafte. Ob trku se je poškodovalo več potnikov, številni starši so v strahu otrokom nadeli rešilne jopiče. Razmere so se umirile šele po dveh urah, je povedala ena od potnic, ki je dogajanje opisala, kot da se je znašla v Čarovniku iz Oza. 

"Odplavala je kot papirnata ladjica. Osebje ni moglo narediti ničesar," je za BBC dogajanje opisal eden od potnikov. 

"Bili smo na stopnišču poleg bara. Nato pa se je zaslišal glasen tresk, vrata so se na stežaj odprla, ljudje pa so pritekli noter. V nekaj sekundah se je zaslišalo še več trkanja, ki mu je sledil kaos, ko so ljudje poskušali pobegniti pred navalom vetra in dežja," je povedal potnik Ricky Stubbs, ki se je z otroki ravno nameraval izkrcati, ko se je zgodila nesreča. 

Po njegovih besedah se je ob padcu več ljudi poškodovalo, nekaj minut kasneje pa je kapitan po zvočniku prosil, naj se do nadaljnjih navodil vrnejo v svoje sobe. Dejali so jim tudi, da bodo čez noč ostali na mestu, da lahko ocenijo škodo, ki je nastala ob trku v tovorno ladjo.

Odpovedani številni poleti

Vremenska ujma ni težav povzročala samo na morju, temveč tudi v zraku. Kot je potrdil upravljavec španskega letališča, je bilo zaradi neurja odpovedanih več poletov. Okoli 150 potnikov, ki so v nedeljo poleteli iz Zaragoze, je tako namesto mirnega začetka počitnic na Majorki pričakalo enega najhujših poletov.

Nevihta, ki se je razbesnela nad španskim otokom, je najprej za eno uro in pol prestavila polet, ko pa so se le dvignili v zrak, se je začel polet groze, navaja El Periodico. "Ko smo zapuščali Zaragozo, smo že vedeli, da so na Majorki močna neurja, vendar pa tega, kar nas je čakalo, nismo pričakovali," je povedal eden od potnikov

"Znotraj oblaka je bilo grozno. Imeli smo izjemno močno turbulenco. Resnično nas je bilo strah," je še povedal in dodal, da je bilo na krovu tudi veliko družin z otroki. "Panika je za nekaj trenutkov prevzela praktično vse."

Letalo ni moglo pristati na letališču, zato so se obrnili in namesto na Majorki pristali v Gironi. Letalska družba Ryanair jim je ponudila avtobusni prevoz do pristanišča v Barceloni, kjer bi se zvečer vkrcali na trajekt in odpluli proti ciljni destinaciji. Tako potovanje traja kar sedem ur, zato bi potniki na otok prispeli šele v ponedeljek ob 5. uri zjutraj. Kljub temu se je več turistov odločilo za to možnost. 

 "V pristanišče v Barceloni so prispeli trije polni avtobusi, toda v Gironi je tudi skupina ljudi, ki so se odločili, da se vrnejo v Zaragozo," je povedal sogovornik španskega medija. 

Neurje je na območju pustošilo z močnimi sunki vetra, ki so dosegli celo 120 kilometrov na uro. Vremensko opozorilo velja tudi danes. 

https://www.metropolitan.si/vreme/napoved-neurja-nevarnost-oranzno-opozorilo-prizadeta-obmocja/

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord