2. 5. 2022, 11:55 | Vir: STA

Meje Nove Zelandije so se odprle še za Slovenijo

Profimedia

Po tem, ko so pretekli mesec napovedali sproščanje omejitev za maj, zdaj lahko v državo poleg Avstralcev vstopimo tudi mi, a ne brez omejitev.

Nova Zelandija je prvič po dveh letih ponovno odprla svoje meje za cepljene potnike iz tujine. Tako lahko cepljeni turisti, ki imajo veljavni vizum, od zdaj naprej potujejo v Novo Zelandijo. Država je ob izbruhu pandemije covida-19 marca 2020 zaprla svoje meje, sedaj pa jih je odprla za cepljene obiskovalce iz okoli 60 držav, tudi iz Slovenije. Potniki morajo pred odhodom in ob prihodu v državo še vedno opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, samoizolacija pa ni več potrebna.

Novozelandski minister za turizem Stuart Nash pričakuje, da bo v Novo Zelandijo že v prvih 24-ih urah priletelo več tisoč tujcev. "To je dan za praznovanje in velik trenutek za našo ponovno povezanost s svetom," je izjavil Nash. Ob tem je poudaril, da vnovično povezovanje ni pomembno samo zaradi združevanja družin in prijateljev, ampak tudi zaradi hitrejšega gospodarskega okrevanja.

Nova Zelandija je sicer že sredi marca znova odprla meje za obiskovalce iz Avstralije.

V Novo Zelandijo po besedah ministra vsak teden pride okoli 33.000 ljudi, njihovo število pa se bo ob sprostitvi mejnega režima še povečalo. Po trenutnih napovedih bo Nova Zelandija svoje meje popolnoma odprla do oktobra.

Država s pet milijoni prebivalcev, je od začetka pandemije zabeležila skoraj milijon primerov okužb s covidom-19, umrlo je 700 covidnih bolnikov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.