N.Z. | 19. 5. 2023, 14:24

NASA sporoča: tako dolgo je Zemlja varna pred trkom asteroida

profimedia

Študija orbit znanih vesoljskih objektov je pokazala, da je Zemlja varna pred trkom asteroida vsaj še ...

NASA in drugi observatoriji sledijo orbitam predmetov, odkritih v Osončju, še posebno pozorni pa so na t. i. objekte blizu Zemlje (NEO), velikosti 140 metrov in več, ki bi ob morebitnem trku lahko povzročili opustošenj.

Z opazovanjem orbit lahko astrofiziki ocenijo prihodnje orbite objektov in napovejo, ali se nahajajo v našem delu sončnega sistema.

IFLScience poroča, da so astronomi doslej lahko napovedali orbite znanih objektov do približno 100 let v prihodnost. Dobra novica je, da 'noben znani asteroid, večji od 140 metrov, ne prinaša tveganja, da bi zadel Zemljo v naslednjih 100 letih,' pravi NASA.

Še boljša novica pa je, da je ekipa, ki jo vodi Oscar Fuentes-Muñoz z univerze Colorado Boulder, uspela iti v prognozi še dlje in napovedati poti večjih asteroidov za 1000 let v prihodnosti.

Verjetnost, da nas asteroidi zadenejo pred letom 3000, se po mnenju ekipe zdi precej nizka, pri čemer 'najbolj nevaren' asteroid, ki bi nas lahko zadel, t.j. 7482 (1994 PC1), izkazuje le 0,00151-odstotno možnost bližnjega srečanja.

A da si ne boste prehitro oddahnili.

Vsi potencialno nevarni vesoljski predmeti niso bili najdeni, iz NASA pa pravijo, da so najverjetneje locirali 95 odstotkov tistih, ki so večji od 1 kilometra. Zato dopuščajo možnost, da tam zunaj vendarle obstaja kakšen, ki ga še nismo našli in morda drvi naravnost proti nam.

Trki velikih asteroidov z Zemljo so precej redki (čeprav ne tako redki, kot smo nekoč mislili). To so ugotovili s pomočjo preučevanja kraterjev po vsem svetu.

Kljub temu v NASA ne spijo in se aktivno pripravljajo tudi na takšno možnost.

Lani jim je med drugim uspelo preusmeriti asteroid tako, da je vanj udarila sonda.

Povzeto po n1info.ba