A. B. | 31. 12. 2022, 12:12 | Vir: STA

Nekatere države že obeležile novo leto: za svetlobne spektakle namenili tudi do 290.000 evrov

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Na 388 kvadratnih kilometrov velikem atolu Kiritimati živi le nekaj tisoč prebivalcev. 

Na atolu na jugu Tihega oceana se je leto 2023 že začelo. Prebivalci mesta Kiritimati, ki spada v arhipelag Kiribati, so bili prvi na svetu, ki so dočakali novo leto. Prvič od začetka pandemije covida-19 so se silvestrovanja in prihoda novega leta na drugem koncu sveta lahko udeležili tudi tuji turist. 

Meje polinezijskih otoških držav so bile od marca 2020 večinoma zaprte za tujce. Kiribati mednarodne goste ponovno sprejema šele od avgusta letos.

Napovedani mogočni ognjemeti 

Na Samoi, ki je letos ukinila poletni čas, bodo v novo leto vstopili uro pozneje, saj imajo tam sedaj enak čas kot Nova Zelandija in Tonga. Na največjem otoku Samoe, Savai'i in v glavnem mestu Apia na otoku Upolu so napovedani veliki ognjemeti, ki naj bi ob polnoči razsvetlili nebo nad Tihim oceanom.

Otoška vlada je za svetlobni spektakel namenila približno 290.000 evrov.

V kraljevini Tonga, na jugu Tihega oceana, številni prebivalci še vedno trpijo zaradi posledic velikega izbruha podmorskega vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Izbruh vulkana sredi januarja je spremljal velikanski oblak pepela in plinov, ki se je dvigoval več kilometrov v zrak. Velikanski izbruh, ki ga je bilo mogoče videti celo iz vesolja, je na Tongi povzročil veliko škodo.

Kot zadnja bosta v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev otok in Howlandov otok.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol