Uredništvo | 30. 8. 2023, 18:01

Neverjetna zgodba: po 42 letih v objemu svojega sina, ki so ga po rojstvu razglasili za mrtvega (VIDEO)

YouTube/posnetek zaslona

Mami so rekli, naj zapusti bolnišnico, a ko se je vrnila po otroka, so ji povedali, da je njen sin umrl in da so truplo odstranili.

Marii Angelici Gonzalez so takoj po porodu vzeli sina iz naročja, kasneje pa ji rekli, da je umrl. Po 42 letih pa ji je potrkal na vrata. "Zelo te imam rad," je Jimmy Lippert Thyden rekel svoji mami v španščini, ko sta se v solzah objemala.

Iskanje biološke družine je Jimmy Lippert Thyden začel aprila, potem ko je prebral novice o otrocih, rojenih v Čilu, ki so bili spet združeni s svojimi družinami s pomočjo neprofitne organizacije Nos Buscamos (Mi iščemo), poroča ameriška tiskovna agencija Associated Press.

Odvzetih na desettisoče dojenčkov

Organizacija je razkrila, da se je Thyden prezgodaj rodil v bolnišnici v čilski prestolnici Santiago de Chile. Ker je bil nedonošenček, so ga dali v inkubator. Materi so rekli, naj zapusti bolnišnico, a ko se je vrnila po otroka, so ji povedali, da je njen sin umrl in da so truplo odstranili.

Ker je bil rojen prezgodaj, so ga dali v inkubator. (Fotografija je simbolična.)

Ker je bil rojen prezgodaj, so ga dali v inkubator. (Fotografija je simbolična.)

Profimedia

"V papirologiji, ki jo imam za posvojitev, piše, da nimam živečih sorodnikov. Šele v zadnjih mesecih sem izvedel, da imam mamo, štiri brate in sestro," je povedal Thyden, ki dela kot odvetnik v Virginiji. 

Nos Buscamos ocenjuje, da je bilo v 70. in 80. letih 20. stoletja čilskim družinam odvzetih na desettisoče dojenčkov. Organizacija je do te številke prišla na podlagi poročil čilske preiskovalne policije, ki je pregledala potne liste čilskih otrok, ki so zapustili državo in se niso nikoli več vrnili.

"Resnična zgodba je bila, da so bili ti otroci ukradeni revnim družinam, revnim ženskam, ki niso vedele, kako se obvarovati," je dejala Constanza del Rio, ustanoviteljica in direktorica Nos Buscamos.

Trgovina z otroki je sovpadala s številnimi drugimi kršitvami človekovih pravic, do katerih je prišlo med 17-letno vladavino generala Augusta Pinocheta, ki je 11. septembra 1973 vodil čilski državni udar, s katerim je bil strmoglavljen marksistični predsednik Salvador Allende. V času diktature je bilo ubitih najmanj 3095 ljudi, več deset tisoč pa jih je bilo mučenih ali zaprtih iz političnih razlogov, še navaja tuji medij. 

Nos Buscamos že dve leti sodeluje z genealoško platformo MyHeritage, ki ponuja brezplačne komplete za testiranje DNK na domu. Komplete razdelijo posvojenim otrokom in potencialnim žrtvam trgovine z otroki v Čilu. Thydenov DNK test je potrdil, da je 100 % Čilenec in ga povezal s sorodnikom, ki prav tako uporablja platformo MyHeritage.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord