L. PA. | 31. 12. 2023, 09:09

Novo leto malo drugače: poznate najzanimivejše silvestrske običaje z različnih koncev sveta?

Profimedia

Na Slovenskem smo včasih krasili studence, otresali sneg s sadnega drevja in pokadili bivanjske prostore, v tujini pa še danes ...

Če ste ljubitelji tradicije in novo leto najraje preživljate v udobju doma, imate gotovo kakšen droben ritual, ki na silvestrski večer ne sme manjkati, pa naj bo to najljubši prigrizek, družabna igra, steklenica srebrne penine, rdeč kos spodnjega perila, poljub pod belo omelo – ali pa samo skladba Alfija Nipiča Silvestrski poljub, ki opolnoči zadoni iz zvočnikov.

Različni običaji in šege so bili od nekdaj del praznovanja novega leta. Tudi naši predniki na Slovenskem so jih imeli lepo število, vendar se jih je po pisanju portala Slovenec.org do danes ohranilo bolj malo.

Za novo leto so na primer okrasili studence in vodnjake in opravili darovanje vodi, ki ima čarobno noč, darovali božičnik (poseben kruh, pečen za božične praznike), denar, jabolka, orehe ali bršljan in se zjutraj umili v sveži vodi iz studenca.

Za dobro letino so tudi otresli sneg s sadnega drevja, da bi bila hiša vse leto čista, pomembno pa je bilo tudi razrešiti stare zamere in poplačati dolgove.

Po drugi strani portal Družina poroča, da so člani družine na silvestrovo ponovili ritual svetega večera: ob mraku so pokropili in pokadili bivanjske prostore, gospodarska poslopja, marsikje tudi polja in vinograde. Na ta način so prostore najprej očistili, tako simbolno kot materialno, in iz njih odstranili vse staro, razpadajoče in nepotrebno, novemu pa naredili prostor. 

V Španiji opolnoči pojedo 12 grozdov.

V Španiji opolnoči pojedo 12 grozdov.

Profimedia

Grozdje, razbite posode in polivanje z vodo

Ravno tako kot slovenski so zanimivi tudi mednarodni silvestrski oziroma novoletni običaji, ki se jih za razliko od naših ponekod še zvesto držijo.

Dobro poznan je na primer španski, kjer zbrani na silvestrovo, 12 sekund do polnoči, tradicionalno zlezejo pod mizo in tam pojedo 12 grozdov. Vsak grozd šteje za en mesec v letu in naj bi prinašal srečo, kar pomeni, da dvanajst pojedenih grozdov prinaša 12 mesecev sreče

Podobno tradicijo s prehranjevanjem z 12 okroglimi sadeži imajo po poročanju portala Mariborinfo tudi na Filipinih, saj jih okroglo sadje spominja na kovance, zato naj bi predstavljalo bogastvo (pomaga tudi nošenje oblačil okroglih oblik in s pikastimi vzorci), v Grčiji pa se na silvestrovo peče sladek kruh 'vasilopita', v katerem je skrit kovanec: kdor dobi rezino kruha s kovancem, ga v novem letu čaka posebna sreča.

V Kolumbiji pod posteljo položijo tri krompirje, olupljenega, neolupljenega in napol olupljenega, tisti, ki ga opolnoči potegnejo izpod postelje, pa nakazuje na to, koliko denarja bodo imeli v prihajajočem letu (neolupljen krompir pomeni največ denarja).

Na Tajskem se na silvestrovo polivajo z vodo, da bi odstranili nesrečo in slabo energijo, v Puerto Ricu pa čistijo svoje domove, da bi se znebili slabih duhov.

V Braziliji opolnoči oblečeni v belo skačejo čez valove, na Danskem pa v vrata zmečejo stare krožnike in posode, ki novo leto nato pričakajo pred vrati. Verjamejo namreč, da bo imel tisti, ki ima prvega januarja pred vrati največji kup polomljene posode, največ zvestih prijateljev. 

V Rusiji pa verjamejo, da je treba 12 sekund pred polnočjo izkoristiti za tišino, poroča portal Afar.com. To je namreč najboljši čas za to, da vizualizirate želje, ki naj bi se vam v novem letu izpolnile.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol