Uredništvo | 20. 12. 2023, 15:31

Skrb vzbujajoče napovedi: bliža se grozljivi orkan, ki bi lahko v naši bližini sprožil pravi božični kaos

Profimedia

Vremenoslovci napovedujejo lomljenje dreves in motnje v prometu, zaradi katerih bi se lahko zamaknila tudi dostava paketov po pošti.

Tik pred božičnimi prazniki nemški vremenoslovci napovedujejo prihod orkana, ki so ga poimenovali Zoltan. Državi grozijo orkanski sunki vetra, ki bi lahko dosegli hitrost do 140 kilometrov na uro in močne nevihte. Zaradi napovedanih vremenskih razmer pričakujejo motnje v prometu.

Med drugim obstaja nevarnost lomljenja dreves, ki bi lahko padla na cestišča in poškodovala železniške proge ter s tem močno ovirala promet, opozarjajo pri nemški metorološki službi.

Pričakujejo tudi motnje v letalskem prometu

Orkan, ki bi lahko v Nemčiji povzročil pravi pravcati božični kaos, bo po napovedih vremenoslovcev prvič udaril v noči s četrtka na petek, ko bo zajel celotno obalo Severnega morja, nato pa se bo v petek zjutraj veter znova okrepil. Oslabel naj bi šele v soboto, a tudi tedaj ne za dolgo, saj vremenoslovci menijo, da bi lahko že na božični dan nastala nova nevihta.

Zaradi prihajajočega močnega neurja obstaja možnost, da bo prišlo do motenj tudi v letalskem prometu, ravno tako pa bi se lahko zaradi posledic slabih vremenskih razmer zamaknila dostava paketov po pošti. Nemški vremenoslovci prebivalcem svetujejo, naj preverijo vremensko napoved, preden se odpravijo na pot, piše Dnevnik.hr

Pri nas bo božič nadpovprečno topel

Kljub vetrovnemu in nevihtnemu božiču v Nemčiji, pa vse kaže, da bo pri nas zgodba precej drugačna. "Kar se prihajajočih vremenskih front in padavin tiče - le te bodo pozicionirane severno od nas," so zapisali pri Neurje.si, kjer napovedujejo, da bomo v Sloveniji v prihodnji teden najbrž znova v primežu močnega anticiklona in visokih nadpovprečnih temperatur.

Kot so zapisali, vremenska napoved kaže, da bodo najvišje dnevne temperature pri nas na božični dan med 15 in 20 stopinjami Celzija. "Na predbožični dan pa bodo na italijanski strani v pokrajini Emilije Romanje najverjetneje izmerili tudi temperature med 20 in 25 stopinj Celzija," so zapisali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord