A. B. | 31. 1. 2023, 15:38

Hrvaško znova pretresa nevarna okužba: zbolelo je že več kot 3000 ljudi, štirje umrli

BOBO/fotomontaža

Čeprav je v času število bolnikov narastlo, tako množičnega porasta okužb z bakterijsko streptokokno okužbo niso zabeležili že dolgo. Zdravniki in infektologi svarijo, da so v zadnjem mesecu hospitalizirali kar 15 ljudi, štirje posamezniki so zaradi bolezni umrli. 

Na Hrvaškem trenutno kar tri bakterijske okužbe, značilne za zimsko obdobje, pretresajo javno zdravstvo. To zimo se je namreč koroni in gripi pridružila še bakterijska streptokokna okužba, ki v tovrstnem porastu ni bila že zadnjih petnajst let. 

A po podatkih Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) je od začetka septembra lani do sredine januarja za streptokokno angino zbolelo 3502 ljudi, za škrlatinko pa 965, zbolelo pa je kar 12 ljudi. Zaradi invazivnih streptokoknih bolezni, kamor sodita sepsa in meningitis, so v zadnjem obdobju umrli štirje ljudje, številke pa iz dneva v dan naraščajo, poroča Jutranji list. 

Bobo

Eksplozija okužb

Na HZJZ pojasnjujejo, da med umrlimi ni otrok, vsi so bili stari od trideset do 65 let. Po umiritvi korone so strokovnjaki pričakovali, da se bo število obolelih zaradi okužbe z drugimi virusnimi okužbami povečalo, in prav to se trenutno dogaja. 

To potrjuje tudi infektolog prof. dr. Marko Kutleša z Infekcijske klinike dr. Frana Mihaljevića: "V letošnji sezoni imamo veliko več invazivnih streptokoknih okužb, ne le v primerjavi s pandemičnimi leti, ko je bilo to, zaradi uvedenih epidemioloških ukrepov, torej močnejše osebne zaščite, pričakovano, ampak tudi v primerjavi s časom pred korono. Pogosto smo priča temu. Predvsem težjim oblikam streptokoknih okužb, septičnih stanj, pljučnice in bakterijskega meningitisa. Preprosto obstaja veliko bolj invazivna oblika te okužbe," je povedal za Jutranji list. Dodaja, da so to opazili že Angleži in Američani, nato pa se je okužba močno razširila med odraslimi in otroki tudi na Hrvaškem.

Tina Kosec/Bobo

"Res je, da je bolezen v večini primerov blažja in se kaže kot streptokokna angina ali škrlatinka, obstajajo pa tudi hujše oblike," je pojasnil. "Zakaj je prišlo do te eksplozije okužbe, še ne vemo, verjetno pa je zaščita v času pandemije covida-19 'krivcev'. Možno pa je, da je prišlo do sprememb v sami bakteriji, kar je manj verjetno, a možno. Namreč, ko pride do 'skoka' od običajnega poteka in števila okužb, je težava vedno bodisi v bakteriji bodisi v gostitelju, vendar je potrebnih več študij, da bi ugotovili, kaj je bil sprožilec," dodaja. 

Gneča v bolnišnicah

Opozarja, da je povsem jasno, da imamo trenutno epidemijo streptokokov, k temu pa je treba prišteti še gripo in pandemijo covida-19, ki pa je trenutno na srečo manj močna. "Imamo zelo veliko hospitalizacij. Poleg tega smo imeli v zadnjem mesecu in pol okoli petnajst primerov invazivnih streptokoknih okužb, pri vseh pa je šlo za življenjsko nevarna stanja. Ni mesta za paniko, a previdnost je nujna," pravi. 

Na Kliniki za otroške bolezni so vsakodnevne gneče

"Poleg vseh drugih okužb dihal beležimo tudi streptokoke. Doslej sta bili to najpogosteje angina in škrlatinka, in sicer v večjem številu kot običajno v tem letnem času. Še vedno pa se je večina otrok zdravila doma. Imeli smo dva primera invazivnih streptokokov s hudo pljučnico, tako da so morali ti otroci na bolnišnično zdravljenje. Na srečo se je vse dobro končalo," je ob tem pojasnil prof. dr Goran Roić.

Spomni, da je streptokok A bakterija, ki se včasih pojavi v grlu ali na koži, večinoma pa povzroča blažje oblike bolezni, kot sta vnetje grla in škrlatinka.

Ko pa bakterija pride globlje v telo, pljuča ali krvni obtok, lahko povzroči hudo pljučnico in sepso, ki je lahko včasih tudi usodna. Glede na veliko število streptokoknih okužb ne preseneča, da so mikrobiološki laboratoriji dandanes vse bolj polni. Dnevno testirajo do sto bolnikov, večinoma otrok.

HZJZ je doslej skupaj zabeležil 11.075 prijav obolelih za gripo, od tega so jih v drugem tednu letošnjega leta prejeli 3753 prijav. Pojavnost je najvišja pri predšolskih in šolskih otrocih, najmanjša pa pri ljudeh, starih 65 let in več, kot je to običajno za sezonsko gripo. V HZJZ poudarjajo, da se je sezona gripe začela prej kot prejšnja leta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord