21. 4. 2022, 13:02 | Vir: STA

Rusko sodišče oglobilo tehnološkega velikana: kaj jih je zmotilo?

Profimedia

Googlova storitev za gostovanje videoposnetkov je že dalj časa tarča Rusije. 

Moskovsko sodišče je oglobilo tehnološko podjetje Google, ker naj to ne bi želelo umakniti spornih posnetkov o ruski invaziji v Ukrajino s spletne platforme YouTube. Sodišče je podjetju naložilo plačilo več glob v skupni višini 11 milijonov rubljev (123.700 evrov).

Eden od posnetkov prikazuje domnevni telefonski pogovor med ruskimi vojaki in njihovimi sorodniki v domovini, na katerem se vojaki pritožujejo nad številnimi žrtvami v svojih vrstah. Na drugem posnetku pa naj bi na vojake, ki so se poskušali umakniti pred ukrajinsko protiofenzivo, streljale lastne enote. 

Tehnološki velikan je namreč razjezil Kremelj, ker ne želi umakniti vsebin, ki so v Rusiji prepovedane. V začetku tega meseca pa je blokiral uradni medijski kanal spodnjega doma ruske Dume na YouTubu.

Ameriški socialni omrežji sta ekstremistični organizaciji

Rusija je na začetku vojne 24. februarja hitro omejila dostop do nedržavnih medijev. Ruska sodišča so prepovedala Facebook in Instagram ter ju označila za "ekstremistični" organizaciji, prepovedali so tudi Twitter. Vsi trije mediji so še vedno dostopni prek storitev VPN, ki prikrijejo lokacije uporabnikov.

Večina Rusov dobiva novice z državne televizije in drugih medijev pod nadzorom vlade, ki upoštevajo stroga pravila glede poročanja o vojni v Ukrajini. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord