I. D. | 8. 7. 2022, 08:41

Se res obeta spopad na Luni? Velesili druga na drugo kažeta s prstom.

NASA

Resne obtožbe so odprle do pred kratkim nesmiselno vprašanje – čigav je Zemljin naravni satelit?

Tako ZDA kot Kitajska imata z Luno ambiciozne načrte. Ameriška Nasa namerava s programom Artemis prve astronavte tam naseliti leta 2025, Kitajska želi ta cilj doseči do leta 2030.

Profimedia

Za kar nekaj vroče krvi je poskrbel administrator Nase Bill Nelson, ki je posvaril, da bi lahko Kitajska v okviru vojaške operacije poskušala zavzeti Luno. Za nemški časopis Bild je povedal: "Zelo nas mora skrbeti, da bi lahko Kitajska pristala na Luni in rekla 'Zdaj je naša, ne hodite sem'."

Bill Nelson

Bill Nelson

NASA/Bill Ingalls

To je sprožilo buren odziv Kitajcev, ki so poudarili, da ves čas spodbujajo mednarodno sodelovanje. Nelsonov komentar so označili kot "nespameten", "neodgovoren" in poskus blatenja kitajskih vesoljskih programov.

Kitajska je v zadnjih letih na tem področju izjemno napredovala. Pred kratkim je objavila, da je njena sonda Chang'e-5 zaznala vodne signale na površju Lune. Kot prva naj bi tudi prinesla domov vzorce z Marsa, ZDA bo pri tem prehitela za dve leti.

Šef Nase je pred kratkim o tem povedal, da se je Kitajska “naučila dobro krasti”. Poudaril je tudi, da je kitajski vesoljski program vojaške narave ter da ga skrbi militarizacija vesolja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BESERK (@beserk)

Morda vas bo presenetilo dejstvo, da dejansko obstaja temeljni dokument mednarodnega vesoljskega prava, ki vesolje določa kot ne-militarizirano območje. Je eden od petih dokumentov, ki urejajo zadeve v vesolju, sprejet je bil leta 1967 v Združenih narodih.

Prva razstava vzorcev z Lune na kitajskem nacionalnem Expu marca 2021

Prva razstava vzorcev z Lune na kitajskem nacionalnem Expu marca 2021

Profimedia

A žal zemeljska politika ne pozna meja in tokratni spor ni prvi, ki je posegel onkraj naše atmosfere. Kljub Nelsonovim kritičnim opazkam nikakor ne gre pozabiti, da so ZDA večdesetletnemu trudu proti militarizaciji vesolja z ustanovitvijo "vesoljskih sil" tudi same obrnile hrbet.

NASA/Bill Anders

V spremljajoči doktrini iz leta 2020 so zapisali, da je vesolje tako "vir kot kanal, preko katerega lahko narod generira in izvaja diplomatsko, informacijsko, vojaško in ekonomsko moč," zato morajo ZDA "gojiti, razvijati in izboljševati vesoljske sile z namenom zagotavljanja nacionalnega blagostanja in varnosti."

Profimedia

Torej – vojna zvezd, da ali ne? Čas bo pokazal. A v doktrini med drugim piše, da so dejanja ameriških "nasprotnikov bistveno povečala možnost vojaškega spopada v vesolju."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.