L. PA. | 20. 9. 2023, 06:00

"Ljudje so že zadnjih dvajset let videti enako": smo kot družba vrhunec res dosegli v devetdesetih?

Profimedia

V prejšnjem tisočletju so bile razlike med desetletji velike, odkar smo dosegli leto 2000, pa se zdi, da stanje, z izjemo tehnologije, ostaja bolj ali manj enako ...

Nedavno smo obujali spomine na poletja iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Na fotografijah iz tistega časa, ki si jih zdaj lahko ogledujemo v nostalgičnih objavah na družbenih omrežjih, je razvidno, da so bili ljudje včasih precej bolj fit kot danes.

Pa ne gre le za to: obdobje, v katerem so bile fotografije posnete, je mogoče običajno prepoznati tudi po modi, pričeskah, stavbah, avtomobilih, predmetih za vsakdanjo rabo.

To pa ne velja več za dobo po začetku novega tisočletja, je prepričan ameriški humoristični pisec Jason Pargin. Meni, da so bile v prejšnjem tisočletju razlike med desetletji ogromne, odkar smo dosegli leto 2000, pa stanje, z izjemo tehnologije, ostaja bolj ali manj enako, zato ni mogoče več z gotovostjo reči, v katerem letu po 2000 je bila posneta določena fotografija.

@jasonkpargin

Seriously why

♬ Quirky Suspenseful Indie-Comedy(1115050) - Kenji Ueda

"Ko na primer gledate prve epizode serije Pisarna, ki so bile posnete leta 2004, si ne rečete - joj, poglejte te frizure, pa ta oblačila! Po drugi strani so modne kombinacije iz sedemdesetih danes kostumi za pusta," pravi Pargin. "In nisem edini, ki je opazil nekaj takega. Kaj je po vaše razlog za to?"

Kdaj je po vašem mnenju nastala ta fotografija?

Kdaj je po vašem mnenju nastala ta fotografija?

Profimedia

Parginovi sledilci imajo za ta nenavaden fenomen različne razlage. Mnogi vzroke pripisujejo vsesplošni dominaciji internetne kulture in tehnologije. Ta je omogočila ljudem po vsem svetu, da se povežejo med sabo, zato so se povezali in pomešali tudi različni stili, v katerih je mnogo elementov preteklih obdobij. Nekateri trdijo tudi, da zdaj preživimo toliko časa na spletu in digitalnih napravah, da to, kako se izražamo v zunanjem svetu, ni več tako pomembno.

Drugi pravijo, da je naša kultura vrhunec doživela v devetdesetih in od takrat stagnira. "Izgubili smo domišljijo," je zapisal eden od njih.

"Življenjski slog je v prvih letih novega tisočletja doživel vrhunec," se je strinjal drugi. "Imeli smo vse, kar smo kot civilizacija potrebovali. Mobilne telefone, ki nas po drugi strani niso privezali na delo. Zgodnji internet. Osnovne e-mail funkcije. Filme s posebnimi učinki, a to ni šlo v ekstreme. Življenje je bilo že takrat moderno in najbrž ni bilo potrebe, da bi se moda razvijala še naprej."

Po drugi strani so avtorja izvornega videa nekateri spomnili, da so razlike med letoma 2003 in 2023, vsaj glede mode, vseeno precej velike, in da smo vmes doživeli subkulturo rejverjev, hipsterjev, pa emotov. Prava "homogenost" naj bi se tako začela šele okoli leta 2010.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol