R. K. | 18. 5. 2023, 14:02

Ste vedeli, da je bil Titanik proti največjim sodobnim ladjam pravi pritlikavec? Poglejte najnovejšo primerjavo (FOTO)

Profimedia

O slavnem prekooceanskem parniku, ki je potonil na svoji prvi vožnji, ima marsikdo povsem drugačno predstavo.

Ob misli na Titanik večina pomisli na ogromno ladjo, v primerjavi s katero so današnje največje ladje pravi čolnički. A plovilo, ki je bilo leta 1912 največja ladja na svetu, je v resnici bistveno manjše od križark, ki jih poznamo danes.

Titanik je imel 10 palub, dolg je bil 269 metrov, v najširšem delu pa je bil širok 28 metrov, kar je razmeroma malo v primerjavi z danes največjo ladjo na svetu Royal Caribbean's Icon of the Seas, ki ima kar 20 palub, v dolžino meri 365 metrov in je široka 65 metrov. Ogromna križarka se bo na svojo prvo plovbo podala leta 2024, na njej pa bo med drugim tudi več kot 40 restavracij in sedem bazenov.

Grafična primerjava

Najbolj znana čezoceanska velikanka v zgodovini, ki jo je na prvi plovbi doletela strašna usoda, se je 111 let po tem, ko je potonila v Atlantskem oceanu, znova znašla na naslovnicah medijev. Pred kratkim so namreč naredili prvi popolni digitalni posnetek legendarne razbitine ladje, ki je natančno prikazal njeno stanje, kar je v javnosti pritegnilo precej pozornosti.

Kmalu so se na družbenih omrežjih pojavile primerjave s sodobnimi križarkami, ki so marsikoga, ki si je Titanik predstavljal kot največjo ladjo v zgodovini, pustile odprtih ust. "Ta križarka bi ledeno goro uporabila za koktajle," je ob primerjavi na Twitterju zapisala ena od uporabnic. 

Ladji zasnovani za različne namene

Nek drug uporabnik pa je opozoril na dejstvo, da je bil Titanik zgrajen za povsem drugačne namene kot sodobne križarke: "Takšna križarka najbrž ne bo veliko plula po Atlantiku, saj je tam morje zanjo preveč razburkano. Titanik je bil potniška prekooceanska ladja, zasnovana za prečkanje oceana, ne pa za križarjenja," je poudaril.

Profimedia

Razbitino ladje, ki je potonila po trku z ledeno goro, so odkrili leta 1985. Leži na globini 3800 metrov in je raztreščena na dva dela, pri čemer sta premec in krma med seboj oddaljena približno 800 metrov. Po besedah Parksa Stephensona nov digitalni model ostankov Titanika predstavlja ključen korak k raziskavam, ki temeljijo na dokazih in ne na špekulacijah. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol