Uredništvo | 3. 4. 2024, 16:28

Dieta, ob kateri se vam obrne želodec: vplivnež se vsak dan hrani s surovim piščancem, zraven pa dodaja ...

Instagram/rawchickenexperiment

Lahko vam postane slabo že ob ogledu posnetkov.

Na družbenih omrežjih je v zadnjih tednih veliko pozornosti pritegnil ameriški "vplivnež" znan kot John, ki si je zadal bizarno nalogo, da bo vsak dan jedel surovega piščanca, dokler ga ne bo začel boleti želodec. Prvi posnetek, v katerem je začel s tovrstnim prehranjevanjem, je bil na Instagramu objavljen 19. januarja, odltej pa John vsak dan objavi video, na katerem je videti, kako z zobmi trga in prežvekuje surovo piščanjčje meso. Dosegel je že 75. dan.

Da je Johnova dieta še bolj bizarna, si surovega piščanca privošči na različne načine. Dodal je na primer kečap, med ali gorčico, si ob piščancu privoščil suši, ga dodal k rižoti, v enem od bizarnih videoposnetkov pa je zraven jedel surovo srce srne. Skoraj vedno ob surovo piščančje meso poplaknil še s surovimi jajci. S svojim početjem si je pridobil že skoraj 440.000 sledilcev, kot kaže pa je vzpostavil tudi spletno trgovino.

Takšno početje je lahko nevarno

Prehranjevanje s surovim piščančjim mesom sicer lahko predstavlja večje tveganje za zdravje, saj lahko po zaužitju perutnine, ki ni dovolj termično obdelana, zbolimo zaradi črevesne okužbe, te pa imajo lahko tudi resne zaplete.

"Glavni povzročitelji črevesnih okužb, povzročenih s perutninskim mesom, so salmonele, kampilobakter, listerija (Listeria monocytogenes), zlati stafilokok (Staphylococcus aureus), med katerimi največ okužb povzročajo salmonele in kampilobakter," je zapisano na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Tamino Petelinšek/STA

Na mesu so lahko črevesne bakterije

Bakterije lahko v stik z mesom pridejo med odstranjevanjem notranjih organov: "Čeprav je v perutninskih klavnicah zagotovljen stalen veterinarski nadzor, popolne mikrobiološke varnosti zaradi tehnoloških pogojev in postopkov priprave perutninskega mesa ni možno zagotoviti. Salmonele in kampilobakter so pogosto prisotni v črevesju perutnine. V postopkih odstranjevanja notranjih organov (evisceracije) perutnine, lahko pride do površinskega mikrobiološkega onesnaženja kože ali trebušne votline z vsebino črevesja," so pojasnili pri NIJZ.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol