uredništvo/STA | 14. 3. 2024, 12:43

Je to začetek konca TikToka? Priljubljeno aplikacijo bodo prepovedali, če njegovi lastniki ne bodo ...

Profimedia

Bo to začetek konca TikToka? Ali pa bo aplikacija našla pot iz labirinta pravnih in političnih izzivov?

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z veliko večino glasoval za sprejetje predloga zakona, ki zahteva, da se družabno omrežje TikTok distancira od svojega lastnika, kitajskega podjetja ByteDance. V nasprotnem primeru bo TikTok v ZDA ... prepovedan! Ta ukrep je del širšega prizadevanja za zaščito ameriških državljanov pred potencialnimi tveganji za nacionalno varnost, ki izhajajo iz zbiranja osebnih podatkov tujih podjetij. Predlog zakona zdaj čaka na glasovanje v senatu, kjer je njegova usoda negotova, kljub temu pa je Bela hiša napovedala, da bo predsednik Joe Biden zakon podpisal, če bo sprejet.

ByteDance bi moral TikTok prodati v 180 dneh, sicer bo aplikacija v ZDA prepovedana. Poleg tega predlog zakona daje predsedniku pooblastilo za označevanje drugih aplikacij in družbenih omrežij kot grožnje nacionalni varnosti, če so pod nadzorom držav, ki veljajo za sovražne do ZDA. Ob tem nekdanji ameriški predsednik Donald Trump nasprotuje zakonu, saj naj bi prepoved TikToka okrepila podjetje Meta, lastnika Facebooka in Instagrama, ki ga je označil za "sovražnika ljudstva".

Profimedia

ZDA brez dokazov, da TikTok ogroža nacionalno varnost

Predlog zakona prihaja v času, ko so v ZDA in drugod po svetu vse večje skrbi glede zbiranja osebnih podatkov uporabnikov družbenih omrežij in njihovega potencialnega vpliva na nacionalno varnost. V Pekingu so izrazili nezadovoljstvo nad potezo ameriškega kongresa, ob čemer trdijo, da ZDA nikoli niso našle dokazov, da TikTok ogroža ameriško nacionalno varnost.

Čeprav bi prodaja TikToka lahko zmanjšala dostop kitajskih oblasti do podatkov ameriških državljanov, strokovnjaki za kibernetsko varnost opozarjajo, da korak sam po sebi ne bi nujno odpravil vseh tveganj za zasebnost in varnost. Tudi novi lastnik bi lahko nezakonito prenašal podatke uporabnikov kitajski vladi, zaradi česar bi bilo potrebno skrbno preverjanje oseb, ki imajo dostop do podatkov ameriških uporabnikov na TikToku. Prepoved TikToka v ZDA bi lahko omejila njegov doseg, vendar pa verjetno ne bi povsem onemogočila dostopa do aplikacije za ameriške uporabnike, ki bi našli načine za njeno uporabo prek virtualnih zasebnih omrežij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol