12. 12. 2023, 07:52 | Vir: STA

Ali ima Trump imuniteto pred pregonom ali ne? Tožilci zahtevajo odgovor

Profimedia

Posebni tožilec je zaprosil vrhovno sodišče za hitro odločitev o Trumpovi imuniteti.

Posebni tožilec Jack Smith, ki preganja nekdanjega predsednika ZDA zaradi spodnašanja izida predsedniških volitev 2020, je v ponedeljek vrhovno sodišče ZDA zaprosil, naj hitro odloči o tem, ali ima Donald Trump imuniteto pred pregonom, ker je bil v času očitanih mu dejanj predsednik.

"Ta primer postavlja temeljno vprašanje za našo demokracijo. Ali je nekdanji predsednik popolnoma imun pred zveznimi pregoni za kazniva dejanja, ki jih je zagrešil na položaju. Priznavamo, da gre za izredno prošnjo, vendar pa je tudi primer izreden. Razrešitev vprašanja imunitete je ključnega pomena za javnost," je v vlogi, ki jo povzemajo ameriški mediji in tuje tiskovne agencije, zapisal Smith.

Trumpovo trditev o imuniteti je v začetku meseca že zavrnila zvezna sodnica Tanya Chutkan, ki vodi sodni postopek, skoraj istočasno pa je zvezno prizivno sodišče v Washingtonu zavrnilo Trumpovo trditev, da ima imuniteto tudi pred civilnimi tožbami.

Kot je takrat utemeljila Chutkan, "mu obtoženčeva štiri leta na položaju vrhovnega poveljnika ZDA ne dajejo božanskih pravic kralja, da se izogne kazenski odgovornosti". "Ne glede na to, kakšno imuniteto uživa predsednik, imajo ZDA le enega predsednika in ta položaj nikomur ne daje dosmrtnega dovoljenja, da se izogne odgovornosti," je v začetku decembra odločila sodnica Chutkan.

Profimedia

Na njeno odločitev so se Trumpovi odvetniki pritožili na isto prizivno sodišče, Smith pa je vrhovno sodišče ZDA sedaj zaprosil, naj samo takoj odloči o tem, da bi se lahko sodni proces začel marca 2024, kot je predvideno.

Trumpovi odvetniki namreč želijo zavleči proces, da se ne bi končal pred začetkom novembra 2024, ko bodo nove predsedniške volitve, na katerih Trump računa na zmago, nakar bi lahko svojemu pravosodnemu ministrstvu ukazal, naj odstopi od pregona.

Vrhovno sodišče ima sicer konservativno večino šestih sodnikov in tri od njih je na položaj imenoval Trump.

Trump še vedno ne sprejema poraza na volitvah 2020 in Smith namerava med drugim dokazati, da je svoje privržence prepričal, da so 6. januarja 2021 napadli zvezni kongres.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord