25. 5. 2022, 13:13 | Vir: STA

Zaostritev razmer: Rusija bi si lahko kmalu podredila vzhod Ukrajine

Ruska vojska v Popasni.

Profimedia

Ruske enote so po ocenah inštituta za vojne študije v zadnjem tednu v Lugansku pridobile več ozemlja kot v celotni prvi polovici maja.

Razmere v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine so "izjemno težke", je v nagovoru dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in opozoril, da "Rusi želijo uničiti vse". Ob tem je pozval k dobavi še več zalog težkega orožja za Ukrajino. Ponoči je v svojem rednem nagovoru dejal, da je ruska vojska z vsemi silami pritisnila na Donbas. "Liman, Popasna, Severodoneck, Slovjansk - okupatorji želijo uničiti vse, kar je tam še ostalo," je dejal Zelenski, ko je naštel več obleganih mest na vzhodu Ukrajine.

Vodja ukrajinske vojaške obveščevalne službe: katastrofalno primanjkuje težkega orožja

"Zato je dobava težkega orožja Ukrajini najboljša naložba za ohranjanje stabilnosti v svetu in preprečevanje številnih hudih kriz, ki jih Rusija še vedno načrtuje ali pa jih je že izzvala," je prepričan Zelenski.

Guverner vzhodne ukrajinske regije Lugansk Sergej Hajdaj je ob tem dejal, da je mesto Severodoneck pod udarom ruskih letal, raket, artilerije in minometov. Rusi po njegovem želijo v tem mestu utrditi nadzor nad regijo in se pomakniti naprej v Ukrajino. "Razmere so zelo težke in žal se samo še slabšajo," je dejal Hajdaj in opisal "obsežno ofenzivo v vseh smereh". "Ruska vojska se je odločila, da popolnoma uniči mesto. Severodoneck preprosto brišejo z obličja zemlje," je dodal.

Ruske sile trenutno poskušajo obkoliti Severodoneck in sosednji Lisičansk, ki sta med zadnjimi oporišči ukrajinskih oboroženih sil v regiji Lugansk. Ruska vojska bombardira, obkoli in s svojo številčno premočjo zavzema vas za vasjo in mesto za mestom.

Rusija uničuje vedno večji del Ukrajine

Ruska vojska je sporočila, da so ponoči uničili ukrajinsko tovarno motorjev, več železniških postaj ter poveljniških in komunikacijskih centrov. Tudi mesto Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine je davi zadelo več raket, so sporočile lokalne oblasti. Najmanj ena oseba je v napadu umrla, tri pa so bile ranjene.

Ruska ofenziva je osredotočena predvsem na skrajni vzhod Ukrajine, vendar ruske sile nadzorujejo tudi del velike regije Zaporožje, ki med drugim vključuje mesti Melitopolj in Berdjansk, obsežen del obale ob Črnem morju in veliko jedrsko elektrarno na južnem bregu reke Dneper.

Ukrajinske oblasti trdijo, da je Rusija zbrala tri bataljonske taktične skupine v Vasiljevki, približno 50 kilometrov južno od Zaporožja, vendar še ni jasno, ali nameravajo ruske sile začeti ofenzivo na mesto.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ