18. 5. 2022, 11:38 | Vir: STA

Znano je, kdo bo Mireli kril stroške prekinitve nosečnosti

Dnevnik.hr

Poročali smo, da Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje zaradi pomanjkljive dokumentacije zavrača plačilo stroškov posega. Kako se bo razpletlo?

Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje (HZZO) bo Mireli Čavajda, ki želi zaradi velikega tumorja na možganih ploda prekiniti nosečnost, pokril stroške posega v Sloveniji, so sporočili iz zavoda.

Pred tem smo poročali, da še ni gotovo, ali bo HZZO pokril stroške prekinitve nosečnosti, češ da od hrvaških klinik niso dobili potrebnega mnenja. V tem bi moralo biti nedvoumno zapisano, da zahtevanega posega ne morejo opraviti na Hrvaškem, ker za to nimajo ustreznega kadra.

"HZZO je nosečnici Mireli Čavajda odobril kritje stroškov medicinskega posega v ginekološki kliniki UKC Ljubljana," so zapisali v sporočilu za javnost.

Pojasnili so, da bodo bivanje nosečnice v Ljubljani krili iz sredstev za zdravstveno zavarovanje. Stroški za poseg naj bi v Sloveniji znašali okoli 5000 evrov.

Čavajda je v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet. Ko je želela opraviti splav, so jo zavrnile vse štiri klinike, na katere se je obrnila. Na koncu ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so ji zagrebške klinike ponudile zgolj inducirani porod, ne pa prekinitve nosečnosti, ter jo napotile v Slovenijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.