10. 3. 2022, 17:13

Vlada oglobila petkovega protestnika Jašo Jenulla

profimedia

Kdo bo poravnal vrtoglavi znesek? Na družbenih omrežjih je danes zaokrožila novica, da je Jaša Jenull, eno izmed osrednjih imen tako imenovanih kolesarskih protestov, zaradi svojega protestniškega udejstvovanja prejel položnico za vrtoglavih 34.340 evrov.

Oblasti mu namreč očitajo, da je organizator. "Skupno od mene terjajo že več kot 50.000 evrov, nove kazni in tožbe pa prihajajo vsak dan," je Jenull zapisal na Facebooku.

V videu, ki ga je objavil na Facebooku, pravi, da gre pri današnji položnici za poziv k plačilu pred vložitvijo tožbe, ki ga je prejel od Državnega odvetništva. Po njegovih besedah bi naj to bil že tretji tovrstni poziv, ena tožba pa je bila proti njemu že vložena. Zaračunali naj bi mu stroške lanskega septembrskega protesta (19. 6. 2020), na katerem so udeleženci preskakovali ogrado, ki jo je pred parlamentom postavila vlada, in v znak protesta na notranji strani ograjenega prostora brali Ustavo Republike Slovenije.

Da je prejel že tretji zahtevek za povračilo stroškov, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protestov, je Jaša Jenull sicer v sredo potrdil tudi za N1. Izjavo za medije bo Jenull v sodelovanju z nekaterimi civilno-družbenimi organizacijami predvidoma podal danes ali v petek.

Prvo položnico v višini 2255 evrov za varovanje policijskega shoda, ki je potekal 2. oktobra 2020, je Jenull prejel konec lanskega leta, drugi zahtevek v višini 3778 evrov pa februarja letos. Slednji se je nanašal na stroške, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protesta 4. septembra 2020, še poroča N1.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.