STA/Uredništvo | 21. 2. 2024, 20:36

Golob zavajajoče o uskladitvi pokojnin: "Gre za zgodovinski dvig"

Profimedia

Golobova izjava, da gre pri usklajevanju pokojnin v višini 8,8 odstotka za "zgodovinski dvig", ki ga je pripisal dobremu delu svoje vlade, je močno razburila upokojence, ki so opomnili, da ne gre za povišanje, ampak za redno uskladitev.

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) ob ponedeljkovi izjavi premierja Roberta Goloba, da februarska uskladitev pokojnin v višini 8,8 odstotka pomeni "zgodovinski dvig", opozarja, da ne gre za povišanje, ampak za redno uskladitev. "Ta je tokrat res precej višja, a zaradi višje sile - inflacije," so izpostavili, zato tu ne gre za poseben ukrep vlade v korist upokojencev.

V tem primeru se zdi, da je predsednik vlade Golob želel izpostaviti znatno uskladitev pokojnin kot pozitiven dosežek njegove vlade, ker da so k temu prispevali tudi ukrepi vlade za pomoč gospodarstvu.

Predsednica Zdusa Zdenka Jan pa je v današnjem odzivu spomnila, da je bila vladi februarja lani predlagana izredna 3,5-odstotna uskladitev pokojnin, ki pa je bila s strani vlade zavrnjena

Če bi jo vlada takrat dobrila, bi "morda tako izjavo predsednika vlade še nekako razumeli in bili do nje dobrohotno prizanesljivi", je še zapisala Jan.

Pokojnine, ki bodo nakazane konec februarja, bodo še za 0,6 odstotka višje, je v ponedeljek sklenil svet Zpiza. Redna februarska uskladitev glede na rast plač in povprečno letno inflacijo lani sicer od 1. januarja znaša 8,8 odstotka, a ker je bila delna redna uskladitev v višini 8,2 odstotka izvedena že januarja, bo ta mesec izplačana le razlika.

Januarsko izplačilo je bilo izvedeno v skladu s proračunskimi dokumenti, medtem ko redno uskladitev v februarju izračunajo po sistemskem pokojninskem zakonu. Ta določa, da je treba upoštevati 60 odstotkov rasti povprečne bruto plače in 40 odstotkov povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu. Povprečna plača za leto 2023 je bila od plače za leto 2022 nominalno v bruto znesku višja za 9,7 odstotka, povprečna letna inflacija v letu 2023 pa je dosegla 7,4 odstotka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol