23. 2. 2022, 06:00

4-dnevni delovnik vse pogostejša praksa delodajalcev tudi v Sloveniji

profimedia

ManpowerGroup SEE po uspešno zaključenem pilotnem projektu, ki je pokazal pozitivni vpliv na psihološko blagostanje in produktivnost zaposlenih, napoveduje implementacijo 4-dnevnega delovnika za vse interno zaposlene v Srbiji, Bosni, Bolgariji, na Hrvaškem in v Sloveniji.

Henry Ford, legendarni izdelovalec avtomobilov, je uvedel 5-dnevni delovnik v obsegu 40 ur in naredil soboto in nedeljo prosto za vse zaposlene v 1926. Po skoraj 100 letih, je čas za nove spremembe.

V luči množičnih odpovedi zaposlenih, pomanjkanja talentov na trgu dela in vplivov, ki jih je imela pandemija COVID-19 na zaposlene, se je popularnost fleksibilnega delovnika drastično povečala. Zaposleni želijo in zahtevajo spremembe v delovnih praksah, zato vse več delodajalcev razmišlja o implementaciji 4-dnevnega delovnika.

Ključne ugotovitve:

 • 4-dnevni delovnik so v skupini ManpowerGroup testirali v 3-mesečnem poskusnem obdobju. Sprememba se je izkazala kot izredno uspešna praksa.
 • Skupina ManpowerGroup je implementirala 4-dnevni delovni teden, tako da zaposlenim pokriva polne prispevke in nudi iste ugodnosti, kot jih je pred uvedbo 4- dnevnega delovnika.
 • Zaposleni iz ManpowerGroup SEE iz vseh držav v regiji poročajo o visoki stopnji zavzetosti in psihološkem blagostanju v raziskavi »Delo in psihološko blagostanje«, ki je bila izvedena po implementaciji 4-dnevnega delovnika.
 • Raziskava »Delo in psihološko blagostanje« kaže, da 89% zaposlenih v ManpowerGroup poroča o tem, da imajo več časa za družino in osebne prioritete, kot pred uvedbo 4-dnevnega delovnika.
Razlogi za implementacijo

4-dnevni delovni teden predstavlja noviteto na trgu dela in način, ki bi lahko direktno odgovarjal na potrebe zaposlenih in trende v poslovnem svetu, medtem ko ima lahko nov način dela tudi širšo družbeno in ekološko dimenzijo. Ideja za 32-urnim delovnim tednom je doseči enako produktivnost v manj delovnih urah, kar pomeni, da bodo imeli zaposleni več časa, da ga preživijo s svojimi bližnjimi in za osebne prioritete.

Aleksandar Hangimana, lastnik in generalni direktor ManpowerGroup SEE, pravi:

“V času, ko človeški kapital postaja vse bolj pomemben in cenjen, imamo čast in odgovornost ne samo skrbeti za svoje zaposlene in naše procese, ampak tudi za zaposlene in procese v drugih slovenskih in globalnih podjetjih. S tem želimo pokazati, da je načelo »storydoing« v ManpowerGroup bolj dominantno kot »storytelling«. Zelo smo veseli, da lahko z vami in drugimi poslovnimi entitetami delimo izkušnje o projektu 4-dnevnega delovnika in regijo približamo k evropskemu trgu dela."

Pilotni projekt

4-dnevni delovni teden so v skupini ManpowerGroup testirali v 3-mesečnim poskusnem obdobju. Vsaka država je pripravila lokalni plan in vzpostavila operativne spremembe, vključno z dežurstvi ob petkih, z namenom, da se zagotovi, da procesi delujejo nemoteno in tekoče za naše stranke in partnerje. Po uspešnem testnem obdobju, sedaj uvajajo 4-dnevni delovnik dolgoročno.

Raziskava “Delo in psihološko blagostanje”

Z namenom, da na ManpowerGroup raziščejo učinke 4-dnevnega delovnika, so izvedli raziskavo, katere cilj je bil izmeriti naslednje:

 • vpliv na psihološko blagostanje zaposlenih
 • zmožnost obvladovanja delovnih nalog
 • zadovoljstvo zaposlenih in faktorje, ki nakazujejo lojalnost zaposlenih
 • ravnovesje med delom in družino pri zaposlenih


Rezultati kažejo, da ima 4-dnevni delovnik pozitivni vpliv na psihološko blagostanje in zavzetost.

Zaposleni skupine ManpowerGroup poročajo o dobrem celostnem počutju (4,92 od 6) na lestvici “Delo in psihološko blagostanje”, ki meri 3 pomembne aspekte, ki so povezani s psihološkim blagostanjem in zavzetostjo zaposlenih. Lestvica meri 3 dimenzije psihološkega blagostanja: predanost, absorpcijo in splošno percepcijo glede energije za delo, ki jo imajo zaposleni.

Najboljši rezultati so se kazali pri vidiku predanosti (5,2), ki ga predstavljajo izjave kot so:

 • »Ponosen sem na delo, ki ga opravljam.«, »
 • Moja služba me navdihuje.«
 • »Navdušen sem nad svojim delom.«.

Dober rezultat pri psihološkem blagostanju je še toliko bolj pomemben v letošnjem letu, ko številne raziskave kažejo na povečano izgorelost in slabo počutje zaposlenih po celem svetu. Študija Harvard Business School kaže, da je več kot 85 % zaposlenih izjavilo, da se je njihovo psihološko blagostanje na delovnem mestu od začetka COVID-19 poslabšalo. Izzivov, ki jih navajajo, je kar nekaj: večje zahteve na delovnem mestu, pomanjkanje povezanosti in pomanjkanje zavzetosti (Macaulay Campbell in Gretchen Gavett, 2021).

Boljše ravnovesje med delom in družino

Interna raziskava ManpowerGroup SEE “Delo in psihološko blagostanje” kaže, da 1/3 zaposlenih (31,7%) zelo zadovoljnih, skoraj polovica zadovoljnih (45,7%), manjšina zaposlenih poroča, da so nevtralni (16,9%) in nekaj, da niso zadovoljni (5%).

89% zaposlenih poroča, da je za njih ravnovesje med delom in družino sedaj boljše, kot je bilo pred uvedbo 4-dnevnega delovnika.

Vpliv na lojalnost zaposlenih

Faktorji lojalnosti kažejo, da se zaposleni popolnoma strinjajo ali strinjajo z izjavo, da so ponosni, da so del skupine ManpowerGroup SEE in bi podjetje priporočali kot dobrega zaposlovalca njihovi družini ali prijateljem.

Zanimivo je, da zaposleni poročajo, da so v preteklosti že razmišljali, da bi pustili službo zaradi druge karierne priložnosti (41% se jih strinja), vendar sedaj respondenti poročajo, da se vidijo v podjetju ManpowerGrup tudi v prihodnosti (91% se jih strinja ali se popolnoma strinja) in poročajo o višji ravni zadovoljstva kot pred letom dni (več kot 75% se strinja ali zelo strinja s trditvijo).

Enakopravnost na delovnem mestu

4-dnevni delovnik je premik k večji enakopravnosti na delovnem mestu. Razkorak med spoloma se začne povečevati, ko imajo ženske otroke. Dokler ima otrok 12 let, je razlika v plači med spoloma že 33%, tako poroča inštitut iz UK, Fiscal Studies.

Pomemben razlog zakaj so ženske plačane manj kot moški je, da delajo manj ur kot moški, saj dajejo otrokom prednost pred kariero.

Zmanjšanje ogličnega odtisa

Globalna zaveza ManpowerGroup je zmanjšati operativne emisije do 60% in emisije oskrbovalne verige za 30% do 2030. Ti validirani cilji, ki so osnovani na znanstvenih raziskavah, so del ManpowerGroup ambicij, da se doseže »net zero« do leta 2045 ali še prej.

Krajši delovni teden pomeni, da je potrebnega manj dnevnega prevoza na delovno mesto in posledično manjšo porabo goriva, medtem ko zaposleni lahko delajo več dobrih odločitve za okolje, saj imajo zaradi krajšega delovnika več časa.

Uradna implementacija

ManpowerGroup za zaposlene plačuje polne prispevke, kljub manjšem obsegu delovnih ur. Medtem, ko zaposleni delajo 32-urni delovnik, od ponedeljka do četrtka, so njihove plače ostale enake, kakor tudi vse druge ugodnosti – dodatki in bonusi.

ManpowerGroup SEE je del globalne organizacije ManpowerGroup® (NYSE: MAN), ki je vodilno podjetje na svetu na področju zaposlovanja in nudenja kadrovskih storitev. S pisarnami v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Hrvaški in Sloveniji ima veliko regionalno prisotnost in pomaga podjetjem v tem v tem hitro se spreminjajočem svetu z inovativnimi kadrovskimi storitvami – psihološkimi testiranji, razvojem talentov, veščin ter kadrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.