13. 9. 2021, 17:00

Razmišljate, da bi se razšli s svojim partnerjem - tukaj je 8 znakov, da razmišljate prav

Profimedia

Razhod s partnerjem je lahko zelo težek. Strokovnjaki ga celo primerjajo s premagovanjem zasvojenosti ali izgubo ljubljene osebe. Vendar ravno vedeti, kdaj končati zvezo, je velik izziv.

Ne glede na to, ali smo v zvezi z nekom nekaj mesecev ali nekaj let, je vedno težko ugotoviti, kdaj je čas, da zvezo prekinemo. Kaj pa, če bomo to obžalovali? Kaj pa, če se bo partner grozno odzval? In kako ločiti med potrebo po odmoru ali zvezo, ki je obstojena na propad?
 
Prekinitev razmerja je še posebej zapletena, če so vpleteni tudi drugi – na primer otroci ali testni prijatelji. Vendar to ne sme biti razlog za to, da še vedno vztrajate s to osebo. Če ste razočarani in če vam je dolgčas, ste morda podzavestno spoznali, da s partnerjem le nista tako kompatibilna. Razhod je lahko v takšnem primeru prava odločitev za oba.
 
Kot so ugotovili psihologi in strokovnjaki, je tukaj 8 znakov, ki kažejo, da je čas za prekinitev razmerja.

#1 Vsak pogovor je negativno naravnan

Če se s partnerjem ne morete pogovarjati o nečem spornem ne da bi se prepirali, je to prvi opozorilni znak, ugotavlja strokonjak za zmenke James Preece.

»Jeza in negotovost sta znak globoko zakoreninjenih vprašanj med vami in partnerjem, kar lahko pomeni, da bodo stvari le še bolj škodljive,« pove in doda, da je morda čas, da zvezo prvi prekinete vi.

#2 Doživljate fizično, spolno, besedno in/ali čustveno zlorabo

Psihologinja Madeleine Mason Roantree pravi, da če v svojem razmerju doživljate kakršnokoli obliko zlorabe, je to še en opozorilni znak, da bi morali razmerje prekiniti. Tukaj ni govora o enkratni zlorabi, ko ste morda nekoga nenamerno verbalno prizadeli v afektu, ampak govorimo o vedenju, ki se pojavlja pogosteje in je to vedenje odraz značaja nekoga, ki ima pomanjkanje sposobnosti obvladovanja čustev in nagonov.
 
Korak nazaj stopite tudi takrat, ko slabo vedenje partnerja opravičujete svojim prijateljem ali družini. To je znak, da je vaša zveza strupena in znak, da je čas, da odidete.

#3 Niste več njihova prioriteta

Da si v zvezi, pomeni, da si vzamete čas drug za drugega, brez da bi vam bilo to mučno. »Torej, če vaš partner raje odide na pijačo s prijateljem ter odkloni, da bi nekaj počel z vami, se morate vprašati zakaj,« pove Preece.

#4 Počutite se kot da vedno previdno stopate po jajčnih lupinah

Čeprav morda še vedno obstajajo lepi trenutni v razmerju, se počutite, da to niste vi. To se običajno dogaja v odnosih, ki se bližajo h koncu.

»Če nenehno spremljate razpoloženje svojega partnerja in se s svojim obnašanjem prilagajate njemu, da s tem zmanjšate tveganje, da pride do spora ali vznemirjenosti, potem veste, da je v osnovi že nekaj narobe,« pove Roantree. Morda zaradi tega prenehate početi stvari, v katerih uživate, le zato, da bi bil vaš partner srečen.

#5 Ne zabavata se več

Odnosi v partnerstvu so običajni z žličko zabave. Vsaj tako bi morali biti. Če pa vas partnerjeve navade in domislice zlahka razjezijo ali ste jih že naveličani, potem le zapravljate svoj čas.

#6 Vaš življenjski slog in vrednote se ne skladajo

Nekateri partnerji so si lahko kot noč in dan, vendar imajo vseeno odličen odnos. Nekaterim ne uspe, saj so razlike prevelike.

Roantree pove, da se pari ne skladajo pri odločitvah kot so otroci, kje živeti in na splošno o življenjskem slogu. Seveda lahko imata partnerja različne hobije, vendar glede osnov se morata strinjati.

#7 Vaša družina in prijatelji ne marajo vašega partnerja

Ne glede na to, kako radi imate svojega partnerja, je to glavna rdeča zastava, če vsi drugi okoli vas razmišljajo drugače, ugotavlja Preece. "Ko nekoga ljubiš, si lahko zlahka zamegliš oči in si zatiskaš oči pred slabim vedenjem," pojasnjuje.
 
Čeprav nihče ne ve, kako je biti v določeni zvezi razen tistih dveh oseb, bi morda morali prisluhniti svojim najbližjim. Verjetno tega ne govorijo kar tako.

#8 Skupaj sta samo zato, ker je lažje kot biti sam

Včasih je ravno misel na to, da bi morali z nekom začeti na novo, prepreči ločitev. Ne pustite tej miselnosti, da vas ustavi. Ne pozabite – to lahko odloži vašo srečo z nekom drugim.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.