3. 9. 2021, 18:00

So v današnjem času gospodinjska opravila še vedno spolno identificirana?

profimedia

So gospodinjska opravila še vedno spolno identificirana? Je vloga ženske še vedno zasidrana v predel kuhinje, vloga moškega pa zunaj hiše? Raziskava v Združenem kraljestvu, v kateri je sodelovalo 2000 ljudi, je pokazala, da skoraj tri četrtine žensk meni, da še vedno opravljajo večino gospodinjskih del.

Je razporejanje gospodinjskih opravil glede na spol zastarelo?

Več kot polovica Britancev pravi, da imajo s partnerjem določena opravila, ki jih opravljajo, medtem ko kar 74 odstotkov meni, da je razporejanje opravil med spoloma zastarelo. 

Zdi se, da vsako leto prinaša nove mejnike, pa vendarle spolna identifikacija še ni odpravljena. Rezultati, ki jih je zbralo podjetje Indesit, so pokazali, da moški pogosteje odnesejo koše za smeti ali pokosijo travo, medtem ko ženske običajno skrbijo za pranje perila in pospravljanje. Kako torej? Razporejanje gospodinjskih opravil glede na spol le ni tako zastarelo. Raziskava iz leta 2019 je pokazala, da so spolne norme glede gospodinjskih opravil še vedno močne. 

Ženske še vedno opravijo več ur kot moški
Analiza, ki jo je izvedla Univerza v Londonu je pokazala, da ženske vsak teden opravijo približno 16 ur gospodinjskih opravil, moški pa približno 6.

Med prvim valom Covid-19 so raziskovalci na Londonski ekonomski šoli preučili, kako sta pandemija in zaprtje vplivala na tradicionalno obarvana gospodinjska opravila. Poročali so, da tako ženske kot tudi moški med dopustom ali med delom od doma opravljajo več gospodinjskih opravil. Vendar pa je raziskava pokazala tudi to, da pandemija ni razbremenila razdelitve opravil glede na spol. V skoraj vseh scenarijih ženska še vedno prispeva največji delež.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.