Uredništvo | 1. 4. 2024, 09:01

Zdaj je dokončno: Hrvati uvajajo vstopnino za dostop do plaž

Profimedia

Ukrep, ki je bil predmet številnih razprav in polemik, bo začel veljati v prihajajoči poletni sezoni. 

Na Hrvaškem se je že nekaj časa odvijala vroča debata o omejevanju dostopa do plaž. Uvedba vstopnine za plaže je sprožila mešane odzive tako med domačini kot turisti. Nekateri so menili, da bi bil to velik korak k boljši ureditvi in ohranjanju plaž, saj bi z denarjem od vstopnin lahko financirali njihovo urejanje in čiščenje. Po drugi strani pa so nasprotniki uvedbe vstopnine ves čas govorili, da bi z ukrepom omejili dostopnost plaž ter ustvarili dodatne stroške za obiskovalce.

Kakorkoli, od 1. junija letos bo treba za obisk večine hrvaških plaž seči v žep, vstopnine pa naj bi se gibale med 5 in 10 evri, odvisno od plaže, seveda.

Profimedia

Glede samega izvajanja tega ukrepa in vprašanja glede preglednosti in pravičnosti pri določanju vstopnin je za zdaj še nekaj neznank. Številni se bojijo, da bi lahko plačevanje vstopnin privedlo do nepoštenih praks ali zlorab sistema. Kljub temu pa je jasno, da bo uvedba vstopnine za plaže imela pomemben vpliv na turizem in doživetje obiskovalcev Hrvaške. 

Profimedia

Zdaj bo ključno vprašanje, kako bodo na Hrvaškem izvajali ta ukrep in kako bodo upoštevali potrebe tako domačinov kot tudi turistov.

Brez skrbi, še naprej se boste lahko mirno sončili na plažah. Naj omenimo, da je novica zgolj prvoaprilska šala. 😂

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel