N.Z. | 23. 6. 2023, 12:41
Koprive (in njene izjemne zdravilne lastnosti) v kuhinji s pridom uporablja tudi Jamie Oliver
Naj se zdi še tako nenavadno, ampak v kuhinji znanega chefa Jamieja Oliverja se te dni kuhajo ravioli iz kopriv, ob katerih se oblizujejo vsi njegovi otroci. "Vsi v moji družini jih radi jedo," je dejal.
Kopriva se je že v antiki pojavila kot zdravilna rastlina in so jo priporočali pri kožnih boleznih, težavah pri menstruaciji ali pri pospeševanju izločanja urina.
Hipokrat, najbolj znani antični zdravnik, je predpisoval koprivo za čiščenje telesa in krvi. V srednjem veku so prisegali na njene sposobnosti pri krepitvi spolne moči. Uporaba naj bi hkrati ščitila pred čarovnicami. Preden je v Evropo prišel bombaž, so iz nežnih stebel pridobivali robustna vlakna, iz katerih so izdelovali vrvi, jadra ter vreče za moko in žito.
Pomembna v ljudskem zdravilstvu
V naravni medicini je zelo znan njen veliki zdravilni učinek.
V vseh delih koprive – listih, semenih, steblih in koreninah – je veliko vitaminov, mineralnih snovi, čreslovine, organskih kislin, flavonoidov, klorofila, dragocenega histamina in acetilholina.
Kopriva ima tudi danes pomembno mesto v tradicionalnem ljudskem zdravilstvu in jo uporabljajo proti revmi, putiki, slabokrvnosti, kožnim boleznim in težavam z jetri. Koprive se drži tudi sloves, da pospešuje presnovo in prekrvavitev. Zaradi diuretičnega učinka je pogosto sestavni del postov in shujševalnih kur.
Listi koprive vsebujejo veliko vitaminov, predvsem A in C.
Čaj iz korenin priporočajo pri težavah s prostato ali pri zdravljenju zdražljivega mehurja.
Izdelkov iz koprive pa vendarle ne uporabljajte v primeru nabiranja vode v tkivu, ki je posledica omejenega delovanja ledvic ali srca.
Čaj iz koprive in zelenjavna priloga
V kuhinji koprivo lahko uporabite kot zdrav čaj ali okusno zelenjavno prilogo.
Zdravilni čaj iz koprive
Preprost recept:
- 2 žlici posušene koprive
- 4 skodelice vode
- med ali druga naravna sladila (po želji)
Zavrite 4 skodelice vode, dodajte 2 žlici posušene koprive v vrelo vodo, zmanjšajte ogenj in pustite, da čaj počasi vre približno 5-10 minut. Odstranite posodo z ognja in pustite, da se čaj kuha še približno 5 minut. Čaj precedite skozi cedilo, da odstranite koprive. Po želji lahko dodate med ali druga naravna sladila za izboljšanje okusa.
Zelenjavna priloga
Koprive se lahko pripravijo tudi kot zelenjavna priloga, in sicer podobno kot špinača.
Preprost recept:
- 4 skodelice svežih kopriv
- 1 žlica olivnega olja
- 2 stroka česna, sesekljana
- Sol in sveže mlet poper (po okusu)
- limonin sok (po želji)
Sveže koprive operite pod tekočo vodo in odstranite trše stebla. Da vas ob tem ne opečejo, si nadenite rokavice. V večji ponvi nato segrejte olivno olje na srednji temperaturi. Dodajte sesekljan česen v ponev in pražite približno 1 minuto, da se začne sproščati vonj. Dodajte koprive v ponev in kuhajte približno 3-5 minut, dokler se ne povenijo in zmehčajo. Med kuhanjem vse skupaj občasno premešajte. Na koncu dodajte sol in sveže mleti poper (po okusu). Po želji lahko dodate tudi nekaj kapljic limonine soka za dodatno osvežitev okusa. Dobro premešajte, da se začimbe enakomerno porazdelijo po koprivah in postrezite kot zelenjavno prilogo ob glavnem obroku.
Pa ravioli?
Recept zanje je Jamie Oliver razkril v spodnjem videu.
Pa dober tek.