P. F. | 28. 1. 2024, 19:00

Kdo bi si mislil! Znanstvenica razkrila: za pripravo popolnega čaja moramo v vodo dodati ... (Ne boste uganili)

Profimedia

Znanstvenica ljudi poziva, naj bodo odprti za nove ideje, preden podajajo sodbe. 

Britanci so znani po svojih strokovnih pristopih k čaju, saj je čaj sestavni del njihove kulture. Glede na statistično oceno naj bi v Angliji spili sto milijonov skodelic čaja vsak dan. Ameriška znanstvenica pa je njihovo znanje postavila na glavo, ko je naznanila, da je odkrila skrivnost do najbolj popolnega čaja - dodati moramo sol.

Profesorica Michelle Francl je v Angliji zanetila razgreto debato, to pa ni prvič, da je topla pijača povzročila razdor med državama. Leta 1773 so protestniki v Bostonu v pristaniško morje vrgli 300 skrinj čaja in s tem pokazali, da protestirajo proti britanskim davkom - kar se je izkazalo za ključni trenutek, ki je zanetil ameriško revolucijo.

Profimedia

Ko je Franclova naznanila, da je dodati sol v čaj dobra ideja, si ni mislila, da se bo naslednje jutro zbudila s kopico elektronskih sporočil v predalu in eksplozijo internetnih pogovorov o novi metodi. Ampak v resnici sploh ne gre za novo idejo, sol v čaju prvič omenjajo kitajski rokopisi iz 18. stoletja, in ravno tukaj je profesorica našla navdih za svoj popolni zvarek čaja. 

"Novo tukaj je zgolj naše razumevanje kemije," je dejala profesorica in pojasnila, da sol deluje kot blokada receptorjev, ki proizvajajo grenek okus čaja. Če dodamo sol (govorimo o skoraj neopazni količini), se izniči grenkoba v pijači. "To ni tako kot sladkor. Ljudi je strah, da bodo okusili sol." Britance poziva, naj bodo odprti za nove ideje, preden podajajo sodbe. 

Profesorica se je v čaj zaljubila že pri desetih letih, ko ji je mama skuhala prvi čaj. Pijači rada doda malo limone, po novem pa tudi sol. Njen glavni nasvet je predvsem, naj vode ne grejemo v mikrovalovni pečici: "Manj je zdravo in okus ni tako dober." Koncepta gretja vode v mikrovalovki Britanci ne poznajo, je pa zato popularen v Ameriki.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol