10 najboljših restavracij sveta

22. 12. 2015, 14:55 | Prosti čas | Vir: Playboy

Kuhinja ima pri Slovencih poseben prostor v srcu. Hrano imamo radi, pa čeprav morebiti včasih le zato, ker je tako učinkovita potešitev čustvenih primanjkljajev. S hrano se znamo povezati, jo razumemo kot dediščino in nujo, kot umetnost in razvajanje. Za narod, ki se postavi na okope le zato, da zavaruje svojo klobaso, je potemtakem skorajda nujno, da svoja obzorja okusov razširi tudi onkraj praženega krompirja in goveje župe. Zato si zabeležite naslednjih deset postojank, ki naj bodo pri vaših prihodnjih potovanjih na vrhu nujnih obiskov. Hvaležni vam bodo želodec in vsi možganski centri za zaznavanje užitkov. Ker verjemite – niste jedli, dokler niste jedli tu.

No.1 Martin Berasategui, Lasarte, Španija

Ni malo prestižnih restavracij v baskovskem Lasartu, a le ena je najboljša. Sodeč po ocenah najizbirčnejših gurmanov tudi na svetu. V imenu restavracije je ime glavnega chefa, mojstra izbranih dobrot, ki zna pripravljati dodelane jedi brez odvečnega kiča in pompoznosti. Martin, ki se nemalokrat poda iz kuhinje, kjer pod njegovo taktirko nastaja ta dišeča magija, da se rokuje z gosti in jih pobara o njihovih mnenjih, zna tudi iz solate narediti impresivno doži­vetje. Nekaj, kar je nepredstavljivo lepo in obenem okusno, pa je na koncu še vedno samo solata.

Prav zato, ker je vsak meni (pa če si privoš­čite dragocene tartufe ali pa klasično solato na posteljici iz paradižnikovega želeja) čisti užitek za gostove brbončice, ostaja Martin Berasategui med najbolj priljubljenimi izbori svetovnih restav­racij. Še to – naročite vino, saj bo somelje z veseljem in pristno navdušenostjo za vas profesi­onalno izbiral najboljšo kapljico za popestritev tistega na krožniku. www.martinberasategui.com

No.2 Europea, Montreal, Kanada

Običajno se podamo v restavracijo v pričakovanju, da bomo kaj dobrega pojedli in to poplaknili s kakšnim kozarcem vina, ki ga ne moremo ravno kupiti v prvi vogalni trgovini. Europea to pričakovanje ponese na drugačno raven, tako da obisk restavracije postane pravo doži­vetje. Ena najbolj opevanih restavracij na svetu namreč stremi k temu, da vaš obed spremeni v nekaj čarobnega.

To najlaže doživite z menu de degustation, kjer vašo zbrano družbo postrežejo z okusi vsega, kar restavracija ponuja. Kakšnih 15 jedi bo šlo skozi vaša usta, medtem ko se boste prepuščali nepričakovanim in nadvse kreativnim pristopom k hrani, ki ste jo sicer že poznali. Naročite na primer kalamare – in to bodo zagotovo kalamari, kot jih niste še nikoli okusili. Del celotnega doživetja pa je tudi sama strežba, ki je tu in tam celo interaktivna.

Presenečenj, ki jih to prinaša, ne bomo razkrili, bomo pa vas spodbudili, da si Europeo vsekakor dodate na seznam restavracij, v katerih morate jesti v času svojega življenja. In še ena malenkost – ko boste med večerjo odšli na stranišče, se boste vrnili k polnemu kozarcu vode in sveže zloženemu prtičku. Ker so tu gostje resnično kralji. www.europea.ca

No.3 Maison Lameloise, Chagny, Francija

Francoska vasica Chagny je bržda najbolj nepričakovan kraj za lokacijo vrhunske restavracije, ki se baha s kar tremi Michelinovimi zvezdicami. In vendarle prav skromno in mirno okolje daje obisku tega elitnega doma pristne francoske kuhinje skorajda filmski pridih.

V sožitju s krajem, kjer je Maison Lameloise, tudi restavracija na prvi pogled ni velika, a je nadvse spretno zasnovana, da se ob prihodu večjega števila gostov odprejo manjše sobane, tako da prostora ne zmanjka tako hitro, kot bi si sprva mislili. Ob že tako sofisticiranih jedeh strežejo še mala presenečenja, nekakšne mini uvode v nasled­njo jed, s kavo na koncu pa dobite nabor tradicionalnih piškotkov.

Ker je restavracija v bogati vinski pokrajini Burgundiji, seveda ne pozabite proslaviti vseh kulinaričnih presežkov z lokalno žlahtno kapljico. www.lameloise.fr

No.4 Adam's, Birmingham, Anglija

Četrta najboljša na svetu in obenem najboljša restavracija v Veliki Britaniji po ocenah izbirčnih okusov na portalu TripAdvisor.

V Evropi se tako postavlja na tretje mesto, s tem pa vzbuja pričakovanje, da bo fletna oštarija Adam's kmalu svojemu imenu dodala še kakšno Michelinovo zvezdico. Gre za precej mlado kuhinjo, ki je svoja vrata prvič odprla leta 2013. Delujejo po sloganu »Britanska kuhinja v srcu Birminghama« in dobivajo navdušujoče pohvale.

Prvo Michelinovo zvezdico so prejeli že po šestih mesecih obratovanja. Solastnica restavracije Natasha Stokes je povedala, da so vedno želeli le imeti gostilnico, kjer se bodo vsi gostje počutili kot doma.

Navdušeni nad odzivom zdaj stremijo k izpopolnjevanju menija, ki ponuja pisan vpogled v sicer tako zelo zaničevano britansko kuhinjo (seveda se ne bojijo mešati z vplivi drugih evropskih kuhinj), obenem pa za prihajajoči januar načrtujejo premestitev na permanentno lokacijo v hišo Oxford na Waterloo Street – restavracija Adam's je originalno namreč nastala kot t. i. pop-up restavracija, koncept, kjer restavracija na izbrani lokaciji odpre vrata za nekaj časa in se potem zapre – podobno kot to pri nas počnejo s t. i. pop-up zabavami. A kot kaže, si ljudje želijo, da Adam's ostane za večno. www.adamsrestaurant.co.uk

No.5 Restaurant Sat Bains, Nottingham, Anglija

Pri dveh Michelinovih zvezdicah lahko seveda verjamete, da je hrana v restavraciji Sat Bains v Angliji le najvišje kakovosti, zato se tamkaj niti ne trudijo navdušiti samo s hrano. Kar jih postavlja še korak naprej, je namreč celotna izkušnja.

Skrbna in prijazna strežba, prijetna notranja oprema in nenehna skrb za gostovo dobro počutje. Zato mnogi gostje izberejo tudi možnost najema sobe, da lahko po svojem prestižnem obredu, polnem živopisnih okusov, preživijo tam kar vso noč. Seveda pa angleška restavracija ne bi bila angleška, če ne bi vse delovalo po skrbno načrtovanem urniku.

Za vsak aperitiv je določen čas, vse se odpira in zapira po strogo določenih časovnicah. Če obožujete red, se boste tu počutili kot v pristnih britanskih nebesih. In da ne pozabimo – ob večerji imate na voljo bogato vinsko karto, po kateri vas vodi simpatičen somelje s trpežnim podeželskim naglasom. www.restaurantsatbains.com

No.6 Geranium, Kopenhagen, Danska

V danski prestolnici se v kuhinji prestižne restavracije Geranium vsak dan trudijo, da bi pripravili jedi, ki bodo navdušile vse naše čute. Jih izzvale. In potešile.

Zato pravijo, da imajo dinamično kuhinjo. Kuhinjo, ki upošteva silnice v naravi, tiste, ki jih sicer ne vidimo, ampak puščajo biološko sled. Tako bolje razumejo delovanje sestavin, ki jih sestavljajo v edinstvene kulinarične presežke. Restavracija je sicer v osmem nadstropju stavbe Falledparken v centru Kopenhagna.

Večerjo si lahko, če vreme to dovoljuje, privoščite na terasi ob prostranem razgledu čez tipične zelene bakrene strehe hiš danske prestolnice. Pripravljena hrana je umet­niško zastavljena, a še vedno izredno okusna, obenem pa vam ob vsaki postreženi jedi tudi razložijo smisel in sestavine tega, kar boste ravnokar zaužili. Morda boste med srečneži, ki bodo lahko pokukali tudi v kuhinjo, v srce Geraniuma, saj tu in tam izbranim gostom kakšno jed postrežejo kar pri kuhinjski mizi – kot v Ramseyevi Hell's Kitchen, kjer je ta miza sicer rezervirana le za VIP-goste. geranium.dk

No.7 PIC, Valence, Francija

Restavracija, kjer najprej opazite simpatične natakarice, ki z lahkotnim korakom poplesavajo med mizami. Čeprav včasih v francoskih restavracijah pozabijo na osebni prostor in stisnejo mize sumljivo blizu druga drugi, je tu zgodba veliko bolj panevropska – skrbijo za občutek zasebnosti in seveda tudi za splošno počutje vseh gostov.

Morda bodo krač, krvavic in mega porcij praženega krompirja vajeni slovenski želodci nekoliko nezadovoljni nad velikostjo porcij – te so v svoji sofisticiranosti bolj skromne –, sta pa izbor hrane izredno širok in kakovost na najvišji ravni.

PIC v zaspani Valenci tako ostaja ena najbolj prepoznavnih in obenem najbolj iskanih lokacij med svetovnimi gurmani. Če boste imeli srečo, pa boste lahko spoznali tudi lastnico Ane-Sophie Pic, ki se rade volje posmuka okoli miz in tudi osebno poskrbi, da je vse najlepšem redu. Bon appetit! www.anne-sophie-pic.com

No.8 Narisawa, Minato, Japonska

V tihi, mirni tokijski soseski, kakšnih 20 minut vožnje od urbanega vrveža, vas čaka simpatična restavracija Narisawa, moderno opremljena, a brez pretiranega luksuza. Želijo sproščeno atmosfero, ki bo pritegnila široko paleto gostov.

To so zagotovo dosegli, saj je prostor vsak večer nabito poln, tako zaradi prvovrstne hrane kot tudi zaradi prijetnega osebja. Chef restavracije, Japonec, je svoje kuharske veščine pilil v Evropi, zato je tudi ponudba malce bolj fuzijska. Japonske sestavine se pri 14 jedeh, kolikor jih ponuja meni, z japonsko tehniko kuhanja razvijejo v dobrote bolj francoskega značaja. Jedi so hkrati reprezentacija japonskega podeželja, zato vas bo navduševal kruh iz gozda, juha iz morske kače pa tudi svinjina in morski sadeži, priprav­ljeni unikatno s poznanimi okusi.

Dragocena govedina wagyu, pečena na 130 stopinjah kar 12 ur, začinjena s črno soljo z gore Fudži in okrašena s cvetovi češnjevca, je na primer jed, ki jo morate doživeti z usti in očmi. Nekoliko dražja so vina, predvsem zato, ker držijo mnoge francoske kapljice, ki pa jih iz Evrope uvaža Hongkong in je zato dvojno carinjenje ovira do ugodnih cen. www.narisawa-yoshihiro.com

No.9 Le Manoir Aux Quat'Saisons, Great Milton, Anglija

Domovanje štirih letnih časov, kjer odkrijete prvovrstno hrano in izjemno atmosfero, ki se zdi, da raste in se razvija z vsako uro v dnevu. Restavracija, ki poskrbi za vse, še za tako specifične prehranske zahteve, saj ponujajo številne alternative in znajo tako hrano kot tudi strežbo primerno prilagoditi tako tistim, ki iščejo elegantno, aristokratsko večerjo, kot tudi tistim, ko so prišli v Le Manoir Aux Quat'Saisons proslavljat rojstni dan in si le želijo doživeti sproščen, neobremenjen večer z dobro hrano.

Vse jedi na meniju pa, kot namiguje tudi ime restavracije, odražajo trenutni letni čas. Predjedi vključujejo neštete nianse sirov, glavne jedi pa razkrivajo vse razloge za Michelinovo zvezdico. Dodaten bonus za obiskovalce je vsekakor tudi sama stavba, mogočna podeželska vila, ki kraljuje sredi čudovitih vrtov. Če ste po duši vrtičkar, vsekakor stopite še na kuhinjski vrt, kjer restavracija goji čisto svojo zelenjavo, sicer pa si med cvetočimi grmički in skrbno pokošeno travo privoščite kakšno cigaro s konjakom. www.belmond.com/le-manoir-aux-quat-saisons-oxfordshire

No.10 Epicure, Pariz, Francija

Če je Pariz gurmanska prestolnica sveta, se chef Eric Frechon tega vsekakor zelo dobro zaveda. Pod njegovo taktirko Epicure ostaja ne­okrnjeno svetišče francoski kuhinji in fuziji nepričakovanih sestavin, ki jih sestavljajo v izjemne, predvsem pa nepozabne jedi.

Te so za ne­ka­tere ljudi celo edini razlog, da odpotujejo v Pariz. Mimogrede, Eric Frechon je svojo kuharsko kariero začel s čiščenjem ostrig – te še danes ostajajo tudi del njegovega menija –, danes pa je ponosni lastnik kar treh Michelinov zvezdic. In Epicure odraža vse elemente restavracije s tako eminentnim chefom. Formalno postavljene mize – kakšnih 15 jih je, da Epicure ohranja atmosfero intime –, ki se poleti razširijo na čudovit vrt, razkrivajo celostno strukturo elegantnega prostora v duhu franco­skega šika.

Gostje kmalu po prihodu prejmejo pozdrav iz kuhinje, nekaj malega, da jim podraži brbončice. Glavne jedi so svojevrstna zgodba, kot da hrano doživljate na popolnoma nov način. Ali kot je to še najbolje opisal eden od gostov: »Inteligentno pripravljena hrana.« www.lebristolparis.com/eng/gastronomy/epicure

TEKST Darjo Hrib
FOTO z dovoljenjem tripadvisor/www.tripadvisor-com, JASON INGRAM, CHRIS TAYLOR, profimedia