11 dogodivščin po svetu za oboževalce Harryja Potterja

25. 1. 2020, 06:00 | Prosti čas | Piše: Maja Fister

              11 dogodivščin po svetu za oboževalce Harryja Potterja (foto: Unsplash) Unsplash

Svet mladega čarovnika Harryja Potterja je dolgo po njegovem zadnjem boju z Mrlakensteinom še vedno neverjetno priljubljen. In pravi Potterheadi, kot se imenujejo oboževalci knjižne (in filmske) uspešnice po pisateljici J. K. Rowling, se še danes razveselijo vsega, povezanega z njenim čarovniškim svetom.

Čisto prva knjiga o Harryju Potterju je svet obsedla leta 1997, sedma pa je zgodbo sklenila deset let kasneje, leta 2007. Knjigo so seveda pospremili tudi prav tako izjemno uspešni filmi, a od čarovniškega sveta se nikoli nismo zares poslovili.

Pisateljica J. K. Rowling je namreč poleg drugih romanov oboževalce razveselila z novimi zgodbami, tako ali drugače povezanimi s čarovniškim svetom, ob katerem so odraščali milenijci.

Da pa ne bi ostalo pri fikciji, lahko nekaj krajev, ki so povezani s Potterjem, tudi obiščete. Spakirajte plašč in čarobno palico, gremo na potep! 

Živalski vrt v Londonu, postaja King's Cross in Milenijski most

London je eden od krajev, kjer Potterheadi vedno najdejo nekaj za svoj okus. Na londonski železniški postaji King’s Cross Station se lahko fotografirate ob peronu 9 in ¾.

Unsplash

Iz kavarne muzeja Tate Modern pa poglejte proti katedrali sv. Pavla, do katere vodi Millennium Bridge, točno tisti most, ki se v predzadnjem filmu zruši v Temzo.

Unsplash


Če ste že v Londonu in nameravate obiskati živalski vrt, ne spreglejte tudi dela, kjer so plazilci. Prav tu je namreč Harry v Kamnu modrosti ugotovil, da zna govoriti s kačami. 

Velika dvorana na Univerzi Oxford

Univerza Oxford je vredna obiska tudi če vas Potter sploh ne navdušuje. Tu se lahko sprehodite skozi Veliko dvorano na Bradavičarki, pa tudi stopnišče do nje in notranje dvorišče vam bosta znana.

Unsplash

Tura za bunkeljne v Londonu 

Po kotičkih mesta, ki jih lahko najdete v knjigah in filmih, se lahko sprehodite sami, obstajajo pa tudi številne tematske ture, na katerih vam taka mesta razkrijejo vodiči. Večkrat nagrajena Tura za bunkeljne (Tour for Muggles) je ena takšnih.

Unsplash

Ta vas popelje po lokacijah v Londonu, kjer se srečata oba svetova, čarovniški in bunkeljski, razkrije snemalne lokacije in druge čarovniške skrivnosti. Tura traja dve uri in pol, stane pa slabih 19 evrov za odrasle, oziroma 16,5 evra za mlajše od 11 let. 

Obisk Warner Bros Studia 

V Londonu lahko pokukate tudi v Warner Bros Studio in zakulisje snemanja, kjer so nastajale filmske priredbe. Od kostumov, rekvizitov do celotnih filmskih setov, lahko pa greste celo na uro urokov, preizkusite letenje na metli in ujamete še več utrinkov nastajanja ter kreativnega procesa, ki je knjigi vdahnil življenje tudi na filmskem platnu. 

Čarovniški svet Harryja Potterja, Universal Studios, ZDA 

Do Prečne ulice vodi tudi nekaj bližnjic. Če vas zanese čez lužo, potem je obisk Orlanda na Floridi nujen. V Universal Studios se lahko sprehodite po ulici, na kateri lahko nakupite vse svoje čarovniške pripomočke.

Pri Ollivandru palico, v trgovinici bratov Weasley vse mogoče nenavadne sladkorčke, spijete maslenušek in večerjate pri Treh metlah ali pa se izgubite v Prepovedanem gozdu. Če vas namesto na vzhodno obalo zanese na zahodno, pa še en takšen čarovniški svet najdete tudi v Hollywoodu.

Unsplash

Na Bradavičarko tudi na Japonskem

Universal Studios s Čarovniškim svetom Harryja Potterja najdete tudi na Japonskem, natančneje v Osaki. V tem zabaviščnem parku se Bradavičarka s svojimi stolpiči bohoti v vsej svoji veličini, lahko se sprehodite tudi po Dumbledorjevi pisarni, greste v dnevno sobo Gryfondoma ali pa na uro obrambe pred mračnimi silami.

Seveda ne manjka adrenalinskih voženj in vlakov smrti, ki vas na hipogrifu popeljejo mimo Hagridove koče, tudi tu pa lahko spijete svoj vrč maslenuška.

Unsplash

Čudovita knjigarna v Portu – Livraria Lello, Portugalska

J. K. Rowling je pred velikim uspehom navdih za Harryja iskala tudi na Portugalskem. V mestecu Porto ji je bila zelo pri srcu trgovinica Livraria Lello, ki je resnično čarobna. Pravljično stopnišče in visoke police s knjigami ter steklen strop resnično delujejo kot nekaj, kar bi se povsem podalo v svet Potterja. In še to – idejo za šolske uniforme in plašče naj bi dobila prav tu – Porto je namreč poln študentov, ki so prav tako uniformirani.

Unsplash

Na kavo v The Elephant House, Škotska 

Čeprav s Potterjem marsikdo najprej povezuje London, je kot rojstno mesto zgodb o Potterju v resnici bolj znan Edinburgh. Glavno mesto Škotske je še ena od destinacij, kjer lahko ujamete kup magičnih kotičkov, ki vas bodo popeljali v domišljijski svet mladega čarovnika Harryja Potterja. 

V bližini mostu George IV najdete prikupno kavarnico The Elephant House, v kateri je Rowlingova ob skodelici kave spisala prva poglavja slavne knjige. Še več čarovnije najdete na ulicah Cockburn in Victoria – zadnja je avtorici služila kot navdih za slovito Prečno ulico.

Slikovit Glencoe, Škotska 

Če vas zanese ne Škotsko, potem ne izpustite obiska čudovite doline Glencoe, kjer so posneli veliko kadrov okoli Hagridove koče za film Harry Potter in jetnik iz Azkabana. Ta slikovita lokacija ni videti izjemno zgolj na kameri, ampak tudi v živo! 

Viadukt Glenfinnan, po katerem pelje ekspresni vlak do Bradavičarke, Škotska

Viadukt Glenfinnan zagotovo poznate po prizoru iz filma, ko se Harry in Ron nista mogla prebiti na peron, da bi ujela vlak na Bradavičarko, zato sta se do nje podala kar z letečim avtomobilom.

Viadukt odpira resnično imenitne razglede, tudi na jezero Loch Shiel, ki je pravzaprav služilo za okolico Bradavičarke in kot Črno jezero. Dejansko lahko tudi skočite na parni vlak The Jacobite, ki pelje prek viadukta in si zamišljate, da ste na poti na Bradavičarko tudi vi.

Unsplash

Grad Alnwick kot Bradavičarka 

Grad Alnwick na severu Anglije je v prvih dveh filmih služil kot Bradavičarka. Tu se je Harry spoznal s quidditchem, Ron pa je tu razbil družinski leteči avto, s katerim se je zaletel v vrbo mesarico.

Maja Fister
Novinarka