4 lunine faze in kako so te (po učenjih Tanischke) povezane s ciklom modre Boginje

Lunina ženska

9. 10. 2021, 13:27 | Prosti čas

              4 lunine faze in kako so te (po učenjih Tanischke) povezane s ciklom modre Boginje (foto: profimedia) profimedia


»Nikoli si nisem mislila, da bo na koncu tako videti moje življenje. Dajati moč ženskam, da živijo kot boginje, zagotovo ni bila možnost, ki jo je ponujal svetovalec na univerzi. Ne, moje potovanje z Boginjo se je začelo, ko sem se izgubila ...«

Tanishka, danes znana tudi kot ’lunina ženska’, je blogerka z vsaj pol milijona bralcev in bralk, ki si skupaj z njo prizadevajo uglasiti svoja življenja z luninimi cikli. Je avtorica petih knjižnih uspešnic, več kot dvajset let pa uči o starodavni ženstveni modrosti in praksah. Kot voditeljica globalnega gibanja Red Tent in pomembna govornica na mednarodnih konferencah je postala prepoznavno ime po vsem svetu.

O tem, da se bo nekoč proslavila na takšen način, se ji ni niti sanjalo.

»Bila sem 26-letnica, prava reklama za moteno osebo. Moje začetne zveze so bile z mojo mačko in najboljšim prijateljem gejem, v katerega sem bila brezupno zaljubljena, tako da na koncu te mavrice ni bilo srečnega konca! Način, kako sem živela, je bil daleč od izpopolnjujočega. Ponoči sem izmenično delala kot stand up humoristka in striptizeta,« v knjigi Modrost Boginje piše Tanishka in brezbrižno doda, kako se ji je ta ’poklicna’ kombinacija takrat zdela povsem združljiva.

»Torej, kadar se nisem slačila za denar, sem se naličila, si razmršila svoje bujne lase, da sem bila videti kot divja žival, zato da bi bila videti občudovanja vredna, nakar sem se pokazala na odru v svoji glamurozni opravi, natankana s kofeinskimi energijskimi pijačami. Tako sem potem skušala pijane obiskovalce spraviti v smeh, tako da sem se delala norca iz sebe. Tega ne priporočam kot vajo za povečanje samozavesti.«

Ko je nato neke noči čustveno na tleh padla na kolena, je kriknila Vesolju: »Če hočeš, da sem ženska, potem mi pošlji kakšne zafu**** vzornice!«

Kar se je tudi zgodilo.

»Boginja mi je odgovorila in kot čarovnija je odpihnilo moje življenje, kakršnega sem poznala. Kmalu sem se znašla v gozdu na svoji prvi delavnici Boginja in bila sprejeta v krog žensk.«

Preobrat je prišel kmalu zatem, ko je srečala nekaj žensk, ki so se prijavile kot prostovoljke v skupino za kabaretno predstavo, kjer je nastopala Tanishka s prijatelji transvestiti. Povabile so jo na delavnico, ki jo je vodila Jen Powell, pripadnica avstralski rangerjev iz Otwaya.

»Jen Powell je postala moja dobra vila. Obiskovala sem jo, da sem si pri njej izposodila knjige in jo prosila za vodstvo pri vsem, od mojih procesov do raziskovanja materialov, ki sem jih goltala. Kadarkoli sem bila pri njej doma, sem spala na postelji pod velikansko sliko, ki jo je narisala sama. Prikazovala je kačo boginjo s Krete, ki je, domnevam, v sanjah delila z menoj informacije.«

Prav pod njenim mentorstvom je pričela voditi delavnice o Boginji in pričela uporabljati svečeniško ime Tanishka. Naslednjih dvajset let je preživela v razširjanju starodavne ženstvene modrosti in izročil.

Plod dolgih let dela je tudi izčrpna knjiga Modrost boginje, v kateri Tanishka razkriva zgodovino, filozofijo ter starodavne obrede in običaje, predstavi sedem arhetipov Boginje in sedem ustreznih čaker, predstavi življenjska obdobja ženstvenega potovanja in kako preiti vsakega od njih ter ponudi številne vpoglede in orodja za razumevanje in uskladitev z naravnimi cikli.

Medtem ko vas za več branja na dano temo vabimo, da si ob priliki v roke vzamete knjigo Modrost Boginje, ki je v slovenskem prevodu izšla pri založbi Gnostica, v nadaljevanju predstavljamo štiri Boginjine faze in njihovo navezavo na gibanje Lune.

4 faze Boginjinega in Luninega cikla

Ko potujemo skozi življenjske cikle, vsaka od štirih Luninih faz obudi eno od štirih Boginjinih faz. Bolj ko so nam domače kvalitete in moči vsake Boginjine faze, bolj jih lahko vključimo z gotovostjo in milino, bralkam na srce polaga Tanishka.

 • 1. faza PRAZNE LUNE (faza Krone ali Modre ženske)

Ta čas v mesecu preide v ospredje arhetipsko modra ženska. To je Kronska Boginja, ’tista, ki vidi vse’. Če jo zavestno sprejmemo, nam Krona pomaga povzeti našo moč, ko globoko v sebi odpremo svoje zavedanje za intuitivna spoznanja in puščamo zapuščino modrosti, da ji sledijo drugi.

 • 2. faza PRVI KRAJEC (faza Dekleta)

V tej fazi se naseli Dekle Boginja, ’tista, ki izkuša vrnitev upanja in navdiha’. Če o zavestno sprejmemo, nam Dekle prinese izraz neobremenjenosti in prepričanje, da sledimo svojim sanjam.

 • 3. faza POLNA LUNA (faza Matere)

Mati Boginja je med to fazo prevladujoč vidik. Če jo zavestno sprejmemo, ’njo, ki je polna mlega človeške prijaznosti’, nam pomaga negovati sebe in spodbujati druge, da izpopolnijo svoje zmožnosti.

 • 4. faza ZADNJI KRAJEC (faza Očarljivke)

Med to fazo izkušamo ’njo, ki je vladarica, zrela in odgovorna za žetev v življenju’. Vpliva faze Očarljivke nam pomaga vgraditi svoje življenjske lekcije, kar nam zagotovi, da naše izbire odražajo naše temeljne vrednote.

Tanishkin poziv k razmisleku

»V mislih se vrnite v čas otroštva, kakšen je bil vaš odnos do Lune? Ste se pogovarjali z njo, ste ji peli? Ste imeli občutek, da ima posebne moči? Pomislite na to, da bi se ’kopali v mesečini’, da bi uživali v njenem zdravljenju, v tej ženstveni energiji. Preprosto se ulezite pod njeno svetlobo in dihajte v njeni lesketajoči se energiji. Polna Luna je idealna faza, da to naredite.«

Za več branja
 • Modrost Boginje: Preko starodavnih učenj in dejavnosti se povežite z močjo svete ženskosti

Starodavne civilizacije so nekoč slavile ženska božanstva in v teh skupnostih so bile ženske voditeljice, svetovalke in zdravilke. Z leti je bila modrost Boginje pozabljena in ljudje po svetu so izgubili povezavo s starodavno modrostjo ženske.

V tem praktičnem vodiču nam Tanishka, vodilna učiteljica in avtorica izročil modrosti žensk, predstavi glavne kulture obdobij Boginje in razloži, kako nam njihova učenja in dejavnosti lahko dajo moč in danes spremenijo naše življenje.

Knjigo lahko v spletni knjigarni Cangura tudi prelistate: KLIKNITE TUKAJ.