Večina Slovencev dela te štiri velike napake pri kuhanju testenin

Recept za odlično in hitro kosilo

28. 11. 2020, 09:51 | Prosti čas

              Večina Slovencev dela te štiri velike napake pri kuhanju testenin (foto: profimedia) profimedia

Slovenci, posebno Primorci, mislijo, da kuhajo testenine vsaj tako dobro kot Italijani, a veliko jih dela 4 velike napake. Poglejmo, kako skuhati najbolj popolne testenine, in kako narediti odlično in hitro kosilo, čisto tako kot bi jo vsaka nona iz Italije.

Velikost posode

Da se testenine dobro skuhajo, potrebujejo veliko vrele vode, tako da bodite pozorni na to, da boste izbrali dovolj veliko posodo. Za lažjo primerjavo: 100 g testenin potrebuje vsaj liter vode, se pravi da za 500 gramski paket testenin potrebujete posodo, v katero lahko vlijete vsaj 5 litrov vode.

Sol

Testenine potrebujejo kar veliko soli, nekako 1 gram soli za 100 gramov testenin. Prav tako je pomembno, da solite vodo šele potem, ko ta dobro močno zavre in tik preden vanjo vržete testenine. Olivnega ali kakšnega drugega olja se nikoli ne doda v vrelo vodo, to je za Italijane zelo velika napaka.

Testenin ne smete razkuhati

Držite se navodil, kako dolgo se morajo vaše testenine kuhati. Testenine morajo biti ravno prav skuhane, kot pravijo Italijani »al dente«, to pomeni, da ne smejo biti premehke, in ko zagrizemo vanje, morajo še vedno imeti strukturo in ne takoj razpasti. Seveda pa testenine tudi ne smejo biti premalo skuhane in pretrde.

Skuhane testenine se ne hladijo z mrzlo vodo

Testenine niso kuhana jajca, ki jih damo v mrzlo vodo. Če boste to naredili, bodo postale spolzke ter se ne bodo dobro oprijele in »napile« omake. Prav tako lahko malo vode v kateri ste kuhali testenine dodate omaki in dodatno začinite jed. Vsaj tako svetujejo italijanski kuharski mojstri.

Recept: Carbonara

 • 450 g špagetov
 • sesekljan peteršilj, sveže nariban parmezan
 • olivno olje
 • 300 g pancete
 • 4 rumenjaki
 • 240 ml sladke smetane
 • 80 g sveže naribanega parmezana
 • sol in sveže mleti poper

1. Na kuhalnik pristavimo velik lonec z večjo količino vode za kuhanje testenin. Tik preden voda zavre, dodamo sol. V krop stresemo špagete in jih kuhamo toliko časa kot piše na embalaži.

2. Medtem ko se špageti kuhajo, panceto narežemo na koščke, v posodi pa razžvrkljamo rumenjake. Dodamo smetano in nariban parmezan, začinimo s poprom in soljo ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gosto jajčno zmes.

3. V ponvi segrejemo olje in na njem na hitro popražimo na koščke narezano panceto. Kuhane špagete odcedimo in stresemo v ponev s panceto. Dobro premešamo in ponev odstavimo. Špagete prelijemo z jajčno zmesjo ter vse skupaj hitro in dobro premešamo, da dobimo svetlečo in kremasto omako, ki se lepo oprime testenin.

4. Pripravljene špagete serviramo na krožnike, potrosimo jih s sesekljanim peteršiljem in naribanim parmezanom in postrežemo.

Preberite še: Domači bučni humus. ali Doma pripravljen piščančji burger.