Aprilska polna luna bo največja in najsvetlejša super polna luna v 2021

Prva od dveh letos

13. 4. 2021, 12:49 | Prosti čas | Piše: N.Z.

              Aprilska polna luna bo največja in najsvetlejša super polna luna v 2021 (foto: profimedia) profimedia

Konec meseca, bolj natančno 27. aprila, bo nebo razsvetlila prva super luna letošnjega leta. Temu redkemu nebesnemu spektaklu smo priča, ko je luna najbližje zemlji. Naslednja in zadnja takšna letos bo tako le še 26. maja.

Aprislki super polni luni po tradiciji pravijo tudi rožnata luna. Takšno ime so ji namreč nadeli severno-ameriški indijanci.

Imena ni dobila zaradi svoje barve (čeravno lahko v posebnih okoliščinah postane prav takšna), temveč zato, ker se pojavlja ravno takrat, ko se narava severne poloble spomladansko razcveti. Ob tem ne gre pozabiti prav na rožnato in vijolično iglasto plamenko (Phlox Subulata), ki cveti prav aprila.

Astronomi poudarjajo, da se bo od sonca popolnoma osvetljena luna opazovalcem razkrila v vsej svoji lepoti. Nje kraterje in druge detajle lunine površine bo mogoče opazovati celo brez daljnogledov in teleskopov. Poleg naštetega pa bomo zaradi bližine lune priča tudi zanimivim optičnim iluzijam.

Super polna luna se zdi 30 % bolj svetla in za 14 % večja od običajne polne lune.

"Zaradi relativne bližine opazovanih objektov pred luno se naši možgani optično poigrajo z nami tako, da se nam zdi luna precej bližja, kot objekti, ki jih ujamemo v naš zorni kot," zna razložiti Mitzi Adams, znanstvenica v službi vesoljskih poletov pri Nasa.

"Ko luna vzhaja ali zahaja, se zgolj zdi večja kot sicer, ker se nahaja neposredno nad našimi glavami in ker tako v bližini ni predmetov, s katerimi bi jo lahko primerjali."

Kaj pa o rožnati luni v aprilu 2021 mislijo astrologi?

Glede na nenavadne čase v katerih živimo, se ti strinjajo, da bodo v dneh okoli rožnate polne lune energije še posebno intenzivne. Na plano bo potegnilo številna čustva, zaradi česar bi znali ljudje biti v teh dneh še posebno zmedeni. Ker se rožnata polna luna tokrat nahaja v znamenju Tehtnice, bo priložnosti, da vaša duša končno najde nekaj utehe, obilo.

Čas rožnate polne lune bo kot nalašč za to, da si vzamemo nekaj časa za tako potreben oddih. Energijsko napolnjeni in očiščeni boste tako še dolgo lahko uživali v notranjem miru, ki vam ga je uspelo vzpostaviti, in jasnosti notranjih videnj.

Luna je že sama po sebi velik učitelj.

Med drugim nas uči o tem, da življenje poteka v fazah. Uči nas, da se stvari ne le lahko spremenijo, temveč tudi, da se neprestano spreminjajo. Luna pa nas uči tudi tega, da v vesolju obstaja še kaj drugega kot samo zemlja. Že pogled navzgor proti luni namreč odpira neskončna obzorja in človeka spomni na širšo perspektivo.

Medtem ko je Luna v Tehtnici, Sonce potuje skozi znamenje Ovna. To pomeni, da sta si tokrat Sonce in Luna v opoziciji (torej naproti drug drugemu), kar ima za posledico fazo polne lune.

V dnevih okoli rožnate polne lune astrologi svetujejo, da se ljudje za hip ustavimo in pogledamo v ogledalo. Čas je kot nalašč za to, da se zazremo v svojo notranjost. Za marsikaterega med vami bo to precejšenj izziv, saj je za soočenje s sabo potrebno veliko poguma in moči, po drugi strani pa prav neudobje, ki ga boste ob tem čutili, prinaša dragocena darila.