Arheologi so v Izraelu našli tisoč let staro kokošje jajce

11. 6. 2021, 07:33 | Prosti čas | Vir: STA

              Arheologi so v Izraelu našli tisoč let staro kokošje jajce (foto: profimedia) profimedia

Izraelski arheologi so v mestu Javne južno od Tel Aviva med izkopavanji v starodavni greznici našli skoraj tisoč let staro nepoškodovano kokošje jajce, so sporočili iz izraelskega državnega urada za starine.

"Tudi na svetovni ravni gre za izjemno redko najdbo," je dejala ena največjih strokovnjakinj na področju perutnine v starem svetu iz tamkajšnjega urada za starine Lee Perry Gal.

Občasno sicer med arheološkimi izkopavanji najdemo stara nojeva jajca, ki se ohranijo zaradi debelejše lupine, kokošje jajce pa se je ohranilo zaradi mehkih človeških iztrebkov v greznici. Izviralo naj bi iz islamskega obdobja.

Vodja izkopavanja Alla Nagorsky je to opisala kot "neverjetno" najdbo in dodala, da tudi v današnjem času jajca v trgovinskem pakiranju niso ravno obstojna.

Perutninarstvo se je po navedbah urada v Izraelu začelo pred približno 2300 leti. V 7. stoletju našega štetja je zaradi prepovedi uživanja svinjine v islamskem obdobju prišlo do bistvenega upada najdb prašičjih kosti v arheoloških najdiščih.

Gal je dodala, da ima jajce žal majhno razpoko, kar pomeni, da je večina tekočine iztekla iz njegove notranjosti. Vsebovalo je le še nekaj rumenjaka, ki so ga shranili za nadaljnjo analizo DNK.