Arheologi v templju blizu Aleksandrije odkrili lobanjo z zlatim jezikom

7. 2. 2021, 09:03 | Prosti čas | Vir: STA

              Arheologi v templju blizu Aleksandrije odkrili lobanjo z zlatim jezikom (foto: profimedia) profimedia

Arheologi, ki raziskujejo območje templja Taposiris Magna na obrobju egiptovskega mesta Aleksandrija, so odkrili 16 grobnic, je sporočilo egiptovsko ministrstvo za turizem in starine. V eni od njih so naleteli na človeško lobanjo z zlatim jezikom, piše spletni portal Art Daily.

Jezik, izdelan iz zlata, naj bi pokojniku omogočil pogovor s staroegipčanskim bogom mrtvih Ozirisom na poti v onostranstvo, je v izjavi zapisalo ministrstvo.

Arheologi so našli še več zlatih predmetov, med njimi posmrtno masko, okrašeno z zlatimi luskami, razporejenimi v obliki venca, in nekaj pozlačenih okrasnih predmetov, ki prikazujejo boga Ozirisa.

V starem Egiptu so z zlatom krasili posmrtne maske vladarjev, med njimi je danes najbolj znana posmrtna maska Tutankamona. Z njim so okrasili tudi prste pokojnikov na rokah in nogah.

Na jezike iz zlata so arheologi sicer naleteli tudi že v preteklosti, je po pisanju spletnega portala povedala Jennifer Houser Wegner, kustosinja egiptovske zbirke v Muzeju Penn v Filadelfiji, kjer hranijo nekaj takšnih jezikov. "Egipčanom je zlato predstavljalo material, ki je imel lastnosti večnosti," je še povedala in dodala: "Nikoli ni potemnelo. Vedno je sijalo."