Boginja - sveta ženskost v prostoru in času

Duhovnost

21. 9. 2021, 10:40 | Prosti čas

              Boginja - sveta ženskost v prostoru in času (foto: profimedia) profimedia

Boginja je božansko bitje, utelešeno v ženski obliki. Je tista, ki je spoštovana zaradi svojih nadnaravnih moči. Starodavna ljudstva po svetu so nekoč častila Boginjo v njenih številnih oblikah, od hrabre lovke do erotične ljubimke.

Vendar je bila njena najbolj osrednja vloga izvorna ustvarjalka (najvišja ženstvena ustvarjalka). To globoko spoštovanje Matere Boginje je bilo osnovano na zgodnjih usmeritvah skupnosti, na tesnem in simbiotičnem odnosu z Zemljo.

Ljudje so bili nekdaj mistiki, ki so proučevali vzorce in gibanje zvezd, da so zabeležili vremenske vzorce, določali sezone lova in potovali po zemlji in morju. V nasprotju z današnjimi modernimi težnjami, ko se bojimo obojega, teme in nepoznanega, so naši predniki častili kozmično praznino, kraj čistega potenciala, od koder se pojavlja življenje kot sveti ženstveni princip.

Izraz sveta ženska se preprosto nanaša na zavesten izraz vseh ženskih lastnosti, sposobnosti in vrednot, ki so bistvene za celoto in so zato svete. Učenja in izročila starodavne Boginje so osredotočena na samospoznanju, ki ga dobimo preko modrosti. Učenja modrosti so bila zelo cenjena in obredne navade razvite tako, da so pomagale ljudem pridobivati modrost.

V nasprotju z moderno napačno predstavo Boginja ni ženska, ki je bolj seksualno privlačna kot večina umrljivih žensk. Ta zamisel je prodrla z zgodnjo hollywoodsko filmsko industrijo, ki je upodabljala nekatere ženske zvezdnice kot »boginje«, kar je privedlo do tega, da so jih častili kot muze. Rezultat takega prikazovanja je bil, da so se mnoge ženske ob primerjavi počutile manj božanske.

Boginja se vrača

V resnici je vsaka ženska boginja, ko razume, da je del božanske stvaritve. Ko v svoji psihi naredimo tak premik, začnemo ustrezno častiti sebe skladno s svojimi izbirami. To je pojav, ki se kaže globalno. Spreminja kulturno pokrajino in ustvarja zapuščino za naše hčere. Res je vznemirljiv čas, biti tu v telesu ženske!

Zdaj zapuščamo približno 5000 let patriarhalnega stanja: miselnost in kultura, ki učita, da se božansko izrecno odraža kot moški, medtem ko hkrati predstavlja žensko kot zlobno zapeljivko, ki ji ni vredno zaupati. Tak pogled ima vpliv na vse sloje človekovega obstoja in se kaže v tem, da se ženska ceni predvsem zaradi svoje privlačnosti za moške in svojih sposobnosti, da rodi sinove.

Patriarhalna miselnost se prav tako kaže v tem, da so ženske odrinjene na rob in jim je preprečeno, da bi zasedale položaje zunanje moči. Dvajseto stoletje so spremljale in se vsesplošno širile družbene spremembe, ki so ženskam prinesle več svobode. Vendar so celo danes za številne ženske položaji moči še vedno nedostopni, razen če niso že na vratih pripravljene omejiti svoje ženske občutljivosti in se prilagoditi moškemu pristopu, ko iščejo dostop do elitnega kluba starih fantov.

Seznam preprostih dejanj, da ustvarite pozitivne družbene spremembe, ki izkoristijo naše ženstvene moči, kot so zdravljenje, sočutje, sodelovanje in ustvarjalna vizualizacija. Lahko jih uporabimo ne glede na to, ali smo moški ali ženska.

1. Pri besedah bodite čuječni, kajti besede imajo moč, da vplivajo na prihodnost.

2. Uporabite moč komunikacije, da ustvarite pozitivne družbene spremembe.

3. Izravnajte v sebi ravnotežje ženske in moške polaritete.

4. Vojno med spoloma na zunaj zdravite z bratsko/sestrsko ljubeznijo.

5. Iščite razumevanje in sočutje pri tistih iz drugih kultur.

6. Da zagotovite trajnost, sprejemajte odločitve, ki spoštujejo svetost vsega življenja.

V praktičnem vodiču Modrost Boginje nam Tanishka, vodilna učiteljica in avtorica izročil modrosti žensk, predstavi glavne kulture obdobij Boginje in razloži, kako nam njihova učenja in dejavnosti lahko dajo moč in danes spremenijo naše življenje.

Žensko v podivjanem svetu tradicije Boginje ohranjajo zdravo in jo naučijo, kako prenehati sebi delati težave s tem, da ni »popolna ženska«.

Knjiga Modrost Boginje razkriva, kako:

1. Zmanjšati vsakodnevne ravni stresa in kako imeti več energije.

2. Imeti več podpore (in zmanjšati pretirano hranjenje).

3. Se prenehati primerjati z drugimi ženskami in utišati svojega notranjega kritika.

4. Preseči strah pred staranjem in staranje ljubiti.

5. Se ceniti pri vseh svojih odločitvah in se počutiti močna kot ženska.

6. Se spoprijateljiti s periodo in razumeti, kako Lunini ciklusi učinkujejo na razpoloženje.

7. Povečati intuicijo in modrost.

8. Se počutiti privlačno in živo s čarom Boginje

Več v knjigi Modrost Boginje: TUKAJ.

Knjiga Modrost Boginje je izšla v zbirki PREPROSTO za hitro, učinkovito in praktično učenje.

Druge knjige iz zbirke PREPROSTO:

Pripravila: Mirela Smajić, PRavljična Agencija – Srčna komunikacija in odnosi z javnostmi

FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si