Brazilski otok sprejema le turiste, ki so preboleli covid-19

Na njem niso potrdili še niti ene okužbe

12. 10. 2020, 14:55 | Prosti čas | Vir: STA

              Brazilski otok sprejema le turiste, ki so preboleli covid-19 (foto: Profimedia) Profimedia

Čeprav je Brazilija ena najhuje prizadetih držav v pandemiji covida-19, pa je otoku Fernando de Noronha doslej uspelo, da niso potrdili še niti ene okužbe. Obisk otoka tako sedaj preventivno dovolijo le obiskovalcem, ki so covid-19 že preboleli.

Rajski otok je sanjska destinacija številnih turistov, ki pa je bil zaradi pandemije covida-19 zaprt skoraj pol leta. Od septembra lahko zdaj otok obiščejo le tisti, ki pred vkrcanjem na letalo predložijo dokazilo, da so razvili protitelesa na novi koronavirus oz. preboleli bolezen, poroča portal nemškega dnevnika Tagesschau.

Otok sredi Atlantskega oceana je bil mesece izoliran. Prebivalci so bili ta čas solidarni med seboj, saj niso imeli možnosti služenja na računa turizma. Med drugim so ribiči vsak dan razdelili ulov med okoli 1000 otočanov, v zameno pa so jim oblasti dale na voljo brezplačno gorivo.

Ker so pandemijo preživeli brez okužb, želijo ta trend nadaljevati tudi v času odpiranja. "Sprejeli smo stroge ukrepe, da se obranimo korone," je dejal vodja otoka Guilherme Rocha.

Poleg predložitve dokazila, da so obiskovalci preboleli covid-19 oz. so razvili protitelesa na novi koronavirus, na otoku redno izvajajo tudi naključna testiranja prebivalcev.

Fernando de Noronha ni večje od običajnega mesta in velja za eno najbolje varovanih naravnih območij Brazilije. Ker želijo obraniti biser narave pred množičnim turizmom, ga lahko letno obišče do 100.000 ljudi.