Chef Mojmir Marko Šiftar: "Vrata Pen Klub restavracije se odprejo že konec maja!"

Intervju

30. 4. 2021, 11:50 | Promocijsko sporočilo
Chef Mojmir Marko Šiftar: "Vrata Pen Klub restavracije se odprejo že konec maja!" (foto: Kaval Press) Kaval Press

V kratkem pogovoru s chefom Mojmirjem Markom Šiftarjem, prejemnikom številnih odličij, prestižnih nagrad in lastnikom titule Mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, smo spregovorili o izzivu polnem pandemijskem letu in velikih načrtih za skorajšnjo postpandemijsko prihodnost.

Za nami je pandemijsko leto, polno presenečenj, ovir in izzivov. Kako danes vidite minulo leto?

Leto 2020 si bomo zapomnil kot leto velike odločnosti in vztrajnosti. Predvsem ga bomo pomnili kot leto preživetja! V pogovorih z ostalimi gostinci je zaznati veliko besed o tem, da gre zdržati, o minevanju časa in upanju, da se krivulje kmalu nagnejo nam v prid. Bilo je leto polno izzivov, hkrati pa tudi leto, ko se je naš vsakdanjik umiril in smo imeli nekaj več časa za načrtovanje prihodnosti. Po mojem mnenju se bosta kulinarika in gostinstvo vrnila v polnem sijaju. Z veliko novih in svežih idej, načinov in rešitev.

Lani avgusta ste v Kaval Group odprli Vrt Lili Novy na Tomšičevi v Ljublani. Kakšni so bili odzivi iz mikro okolja?

Že ob samem odprtju Vrta nas je presenetil fantastičen odziv ljudi, saj smo dejansko videli, kako zelo je bila ta lokacija potrebna prenove in kako zelo je lokalnim gostom manjkal prostor, kot je Vrt Lili Novy, kjer se lahko družijo v centru Ljubljane brez občutka, da so v mestu.

Včasih je bil na vrtu Jazz klub, zgoraj pa restavracija? Govori se, da bo vse dobilo nazaj tisti blišč, ki si ga zasluži?

Tako je, spodaj je bil nekdaj Jazz klub. Tudi v Lili Novy smo nadaljevali tem duhu s četrtkovimi jazz večeri, tango in salsa dogodki, recitali slovenskih avtorjev in še mnogo kulturnih dogodkov v sodelovanju z Društvom pesnikov in pisateljev. Prav tako pa smo dodali širšo ponudbo Lolitinih sladic, Krompirjeve sklede, cocktailov. V sodelovanju s Svitom Katancem pa smo ustvarili tudi prostor, ki je zasajen z rastlinami, ki gosta navadjo z občutkom, da se mudi sredi naravnega parka, čeprav se v resnici nahaja v središču mesta.

"Moram povedati, da smo to strašno neprijazno in negotovosti  polno leto, a vseeno polno zavzetosti, pozitivizma in upanja v boljši in lepši  jutri, izpeljali s trdno vero, iskreno namero, srčnostjo vseh nas, skupaj s TRIIIJE arhitekti in Andrejem Mercino in neskončno podporo  Društva slovenskih pisateljev ... Še en dokaz in potrdilo, da smo skupaj in samo skupaj, združeni v eno samo lepo misel, močnejši." - Daša Jerovšek

Pa zgoraj? Veliko ljudi pogreša Pen klub in vso njegovo kultnost, ki jo je prinašal v slovenski prostor?

Zgoraj se odvija projekt, ki traja že tri leta. Z njim smo se 'v glavah' začeli ukvarjati že leta 2018. Morda tudi že kakšno leto prej. Osebno sem se zaljubil v ta prostor in v vse zgodbe, ki so povezane z njim. Skupaj z direktorico Dado Jerovšek sva sklenila, da je to zares edinstven prostor. Prostor, ki začara, očara in zapelje. Vse ostalo je zgodovina.

Sliši se zanimivo! Kakšni so pa načrti za 'postpandemijsko' restavracijo Pen Klub?

Preprosto. Z ljubeznijo do hrane, gostoljubja in okolja bomo ustvarili prostor v katerega boste vstopilli in ne boste želeli zapustiti.

Že sam prostor oddaja energijo, ki enostavno privlači in pomirja. Ko temu dodamo dobro sproščujočo hrano, prijetno ohlajeno pijačo in prijazne besede, je enostavno težko vstati od mize in odditi.

Kaj pa se bo kuhalo v kuhinji prvega nadstropja?

Ponujali bomo kar nekaj jedi, ki bodo spominjale na nekdanje jedi legendarnega Mikija, zaradi katerih so gosti tako radi prihajali. To so med drugim telečja in gosja jetrca. Poleg tega bodo redno na jedilniku tudi jedi, ki bodo predstavljale novo slovensko kuhinjo, tako kot jo vidi mlad kuhar in z zornega kota njegovega pogleda na našo kulinariko. Nezanemarljiv poudarek v ponudbi bodo seveda še dnevno spreminjajoča se kosila za goste, ki bodo večkrat tedensko zahajali v Pena.

Kdaj si lahko obetamo razvajanja v prenovljeni restavraciji?

Predvidoma bodo vrata Pen Klub Restavracije odprta že konec maja. Takrat bomo pokazali, kaj vse so novega prinesli meseci čakanja v pandemiji.

Chef Mojmir Marko Šiftar

  • 3. mesto v polfinalnem izboru za najboljšega svetovnega mladega kuharja St. Pellegrino 2015 v Izraelu
  • izdaja knjige 44 odtenkov čaja
  • ekipno 5. mesto in 2 srebrni medalji na mednarodnem tekmovanju mladih kuharjev v Južni Koreji
  • 2 ekipni srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Luksemburgu
  • 2 ekipni bronasti medalji na kuharski olimpijadi v Nemčiji

Mladi talent 2019 po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, ki je svojo strast do kuhanja odkril že v otroštvu, prepričanje o kuharski karierni poti pa utrdil pri Janezu Bratovžu. Je glavni chef smledniškega Evergreena, kjer ustvarja dovršene, a mladostno igrive krožnike, začinjene z drznostjo in ustvarjalnostjo.