»Cosy Friday« je nov trend (ki prinaša veliko dobrega)

Fredagsmys

30. 11. 2020, 18:00 | Promocijsko sporočilo
»Cosy Friday« je nov trend (ki prinaša veliko dobrega) (foto: Profimedia) Profimedia

Skandinavske države navdušujejo s še enim trendom. Modi, opremi doma in hygge življenjskemu stilu se pridružuje fredagsmys - švedski način preživljanja petka in vikenda, ki je pravzaprav zasvojljiv.

Skandinavske države so v zadnjih letih postale trend na področju življenjskega sloga, ki mnoge navdihuje in si ga želijo tudi posnemati. V državah blaginje, kjer se kultura - pa ne le umetniška, ampak predvsem tista v medosebnih odnosih v zasebnem in delovnem okolju - odraža na vsakem koraku, je zagotovo zelo prijetno živeti. Iz tega razloga ne preseneča, da marsikdo, ki ni Skandinavec, z veseljem posvoji ali kopira njihov brezskrben in hkrati udoben način življenja.

Največ pozornosti Švedska pritegne s svojim lahkotnim in neobremenjenim slogom življenja. Njihov modni slog je že dlje časa trendovsko pravilo ena, ko govorimo o uličnih kombinacijah, navdušuje pa nas še njihov nezgrešljiv minimalističen način ureditve doma. Nadaljevalo se je s filozofijo hygge, atmosfero sproščenosti, ki je osvojila svet, sledil je ritual fike, v katerem smo našli popoln predah sredi delovnega dne na švedski način, pred nami pa je nov trend življenjskega sloga, ki se mu reče fredagsmys.

“Cosy Friday” oziroma fredagsmys pomeni idealen konec delovnega tedna

Švedi slovijo po marljivosti in disciplini, hkrati pa si znajo vzeti pravi predah, ki poskrbi za še večjo delovno vnemo. Lahko bi rekli, da smo jim Slovenci zelo podobni v načinu dela, a njihov odklop je nekaj popolnoma drugega. Večina ljudi se, ne glede na državo bivanja, najbrž veseli petka in vikenda, a Švedi so iz tega naredili pravi institut. Besedo fredagsmys sestavljata fredag (petek) in mys (po angleško cozy; udobje, sprostitev in uživanje).

Delovni petki prinašajo prijetno sproščenost, ki se lahko spremeni v priložnost za večerno druženje s sodelavci v baru, sproščanje doma s partnerjem, kuhanje z družino ali razvajanje v lepotnem salonu. Tega sproščenega švedskega načina preživljanja petka ni težko posnemati - sprostite se in za trenutek pozabite na službo in to, kar vas na delovnem mestu čaka v ponedeljek zjutraj. Večina Švedov se sicer odloči za t.i. ‘taco’ večer, ogled dobrega filma in kozarec najljubše pijače.

Skrivnost odlično preživetega in popolnega fredagsmysa je v pravi kombinaciji vaših priljubljenih predmetov, prostorov in ljudi 

Kljub temu, da nam trenutna situacija onemogoča večerno druženje s prijatelji v najljubšem baru, pa si vseeno lahko pripravite fredagsmys po svoje. Oblecite najbolj udobno pižamo, naročite dostavo hrane in si natočite kozarec vina, medtem ko izbirate film ali pa zberite na kup družino, skuhajte vašo najljubšo jed in petek preživite med družabnimi igrami.

Pomembno vlogo pri vsem tem pa ima tudi izbira hrane, v kateri boste uživali med druženjem ali gledanjem televizije, zato ne pozabite na okusen narezek, različno izbiro sirov in slanih prigrizkov, ki bodo ustvarili zabavno atmosfero in navdušili vse zbrane. Tudi, če boste to zgolj vi.

Pred vami so tri ideje, ki vas ne bodo pustile ravnodušne ...

#1 Sestavite sirovo ploščo

Za osnovo izberite rustikalno leseno desko ali marmornato ploščo, po kateri razporedite vsaj tri vrste sirov različnih oblik, velikosti in iz različnih vrst mleka - priporočamo hlebček sira Brie, priljubljeno Gaudo in vsaj enega predstavnika sirov s plemenito modro plesnijo. Družbo siru pa naj na plošči delajo grozdje, hruške, orehi in drugi oreščki, domača marmelada in med ter okusni krekerji in narezana francoska štruca.

Promocijsko gradivo
#2 Rogljički s President kajmakom

Rogljički s priljubljenim sirom bodo odlična izbira za zajtrk, malico ali dodatek fredagsmysu.

#3 Pita z bučkami in kozjim sirom

Naj vas navduši aromatična vegetarijanska pita iz bučk in sira Brique de chèvre Président - vsestranski recept, ki bo navdušil kot prigrizek ali kot izbira za okusno večerjo, ki jo boste konec tedna, morda prav za fredagsmys pripravili s svojimi najbližjimi.

Več okusnih receptov poiščite na siroljub.si.

Promocijsko gradivo

Foto: Profimedia, promocijsko gradivo