Čudovite živali na Bledu po uspešni donatorski akciji znova na ogled

130 eksotičnih živali

3. 6. 2021, 15:11 | Prosti čas | Vir: STA

              Čudovite živali na Bledu po uspešni donatorski akciji znova na ogled (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA

Po daljšem zaprtju razstava Čudovite živali na Bledu v petek ponovno odpira svoja vrata. Na ogled bo okoli 130 eksotičnih živali, za katere skrbi biologinja Nika Leben. Zavetišče je s pomočjo donacij preživelo težave, v katerih se je znašlo med epidemijo, prostovoljci pa so poskrbeli, da so živali dobile tudi večja bivališča.

Kot je na današnji novinarski konferenci pred ponovnim odprtjem razstave spomnila Lebnova, se je v začetku tega leta znašla v velikih težavah, saj je bila razstava zaradi epidemioloških ukrepov zaprta, prav tako ni bilo mogoče izvajati delavnic in drugih aktivnosti, iz katerih je financirala delovanje zavetišča za eksotične živali.

Čeprav ji je bilo nerodno, se je obrnila na javnost in prosila za pomoč. Trimesečna donatorska akcija je bila uspešna. Zbrali so 10.700 evrov, ki so jih v društvu Čudovite živali namenili za plačilo najemnine, elektrike in vode ter za hrano in veterinarsko oskrbo živali. Prav tako so s pomočjo prostovoljcev živalim uredili lepša in večja domovanja.

"Po črnih časih v začetku leta je po akciji, ki smo jo pričeli februarja, postalo stanje precej bolj rožnato. Sem neskončno hvaležna celotni Sloveniji, da je s tolikšnimi denarnimi in materialnimi donacijami ter prostovoljnim delom priskočila na pomoč, da smo ne le poskrbeli za živali, ampak jim izboljšali tudi pogoje bivanja," je izpostavila Lebnova.

S prostovoljci so uredili vrsto novih, večjih terarijev, v katere so živali preselili danes. Nova domovanja so med drugim dobili zeleni legvan Lenny, ki je simbol razstave in ki obiskovalce rad pozdravi s kimanjem, ter burmanski pitoni in anakonda. Kajman Karli pa je odšel v živalski vrt v Radence, kjer ima petmetrski bazen, kakršnega mu na Bledu ne bi mogli zagotoviti.

Pri urejanju prostorov in skrbi za živali pomaga več kot 15 prostovoljcev. Med njimi je mladi nogometaš Nik Pačarić iz Ljubljane, ki ga eksotične živali zanimajo že od malega, v zadnjem času pa je našel čas za pomoč zavetišču. Na razstavi na Bledu sta na ogled tudi njegova kraljeva pitona, doma pa ima še kameleona, dve agami in dva grebenasta gekona.

V prostorih ob blejski igralnici je trenutno okoli 130 živali

Vsaka izmed njih ima posebno zgodbo, kako je prišla v zavetišče. Najnovejša prebivalca zavetišča sta 15-letni ameriški gož, katerega lastnik se je preselil v skupno stanovanje s partnerico, ki ne mara kač, in skoraj 30-letni burmanski piton, za katerega njegov ostareli lastnik ne more več skrbeti.

Obiskovalci razstave si bodo lahko poleg naštetih živali ogledali tudi različne druge vrste kač, orjaške krastače, številne vrste orjaških ptičjih pajkov in paličnjakov, pa bradate agame in še kar nekaj drugih vrst kuščarjev. Na razstavi so tudi činčile, skakači in kunci.

Prenovljena razstava ima nekoliko spremenjeno postavitev. Med drugim so razširili prostor za kuščarje, izboljšali temno sobo, uredili muzejsko sobo in učilnico. Otrokom ponujajo možnost, da izkusijo, kako je biti oskrbnik eksotičnih živali. Na razstavo pa vabijo tudi šole in nekatere so v prihodnjih dneh že napovedale svoj prihod.

Razstava bo vrata odprla v petek. Do 25. junija bo na ogled med vikendi, potem pa predvidoma vsak dan vsaj do konca poletja. Lebnova si želi, da bi v obstoječih prostorih, ki so na odlični in dostopni lokaciji v samem središču Bleda, lahko ostali čim dlje. To bo sicer odvisno od lastnika, družbe Sava Turizem, ki naj bi na tem mestu načrtovala ureditev restavracije.