Drugi hotel Damiana Merlaka v Bohinju bo vrata odprl spomladi

Pandemija načrtov ni spremenila

8. 12. 2020, 11:02 | Prosti čas | Vir: STA

              Hotel Bohinj bo vrata odprl spomladi 2021. (foto: Instagram Hotel Bohinj) Instagram Hotel Bohinj

Hotel Bohinj bo vrata odprl spomladi 2021.

Po dolgih letih propadanja nekdanjih eminentnih bohinjskih hotelov ti z novim lastnikom počasi dobivajo novo podobo. Po tem ko je Aparthotel Triglav po manjši prenovi že lani odprl svoja vrata, trenutno poteka celovita prenova Hotela Bohinj, ki bo končana spomladi, hotel Zlatorog pa je v pripravi dokumentacije.

Kot je povedal Jure Repanšek, direktor družbe Alpinia, ki vodi bohinjske projekte Damiana Merlaka, bo prenova Hotela Bohinj večja, kot so sprva predvideli. Izkazalo se je namreč, da je objekt v slabem stanju, zato so se morali lotiti celovite prenove. Hotelu s 70 sobami bodo dodali alpski leseni pridih, welllnes, tri manjše konferenčne dvorane, bar in slaščičarno. Dela bodo predvidoma končana spomladi.

"Zaradi trenutne situacije se nam nikamor ne mudi," je povedal Repanšek. Pandemija novega koronavirusa sicer njihovih planov ni posebej spremenila. "Na začetku nam je predstavljala nek padec, ampak potem pa nam je dala dodatni zagon. Imamo čas, da zadeve še izboljšamo in to smo sprejeli kot dodatno motivacijo," je poudaril.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Bohinj (@hotel.bohinj)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hotel Bohinj (@hotel.bohinj)

Koronsko leto so izkusili z Aparthotelom Triglav v Stari Fužini, ki so ga po hitri renovaciji, le nekaj mesecev po nakupu štirih hotelov od družine Pačnik, odprli lani poleti. Kot je povedal Repanšek, so jim v letošnji poletni sezoni veliko pomagali turistični boni. Kot kažejo podatki, so bili po njihovi porabi na tretjem mestu med vsemi apartmajskimi objekti v državi.

Aparthotel Triglav v Stari Fužini so odprli poleti 2019. Facebook Apartmaji Triglav

Aparthotel Triglav v Stari Fužini so odprli poleti 2019.

Kasneje bodo celovito preuredili tudi omenjeni objekt, prvi pa bo celovite prenove deležen Hotel Bohinj v Ribčevem Lazu. Hkrati so začeli pridobivati dokumentacijo za obnovo bližnje Vile Muhr, ki je dolgo prazna propadala in se je že pred leti sesedla pod težo snega. Leta 1902 zgrajeno vilo z bogato zgodovino, povezano tudi z družino Karađorđević, želijo ponovno oživiti in ji vrniti avtentičnost.

Prav tako poteka pridobivanje vse potrebne dokumentacije za rekonstrukcijo Hotela Zlatorog v Ukancu, ki terja spremembo občinskega podrobnega prostorskega načrta in zaradi svoje lege v Triglavskem narodnem parku ob Bohinjskem jezeru tudi vrsto soglasij. Kot je pojasnil Repanšek, morajo pripraviti presojo vplivov na okolje. Tako pričakuje še kakšno leto usklajevanj s soglasodajalci.

Propadli hotel bodo porušili in na njegovem mestu postavili novega, vendar ne v obliki enega velikega objekta, temveč več manjših. S tem želijo ohraniti avtentičnost nekdanje planine. Največje težave so trenutno pri usklajevanju glede kapacitete. Investitorji si namreč želijo 120 sob, s čimer bi bila zagotovljena rentabilnost.

Hotel Zlatorog Tinkara Zupan/STA

Hotel Zlatorog

Ni pa še jasno, kdaj bi lahko stekla prenova Hotela Ski na Voglu, kjer Alpinia ne najde skupnega jezika z Žičnicami Vogel. Kot je povedal Repanšek, jim v žičnicah postavljajo takšne pogoje, da prenova in obratovanje hotela ne bi bila nerentabilna, zato še iščejo rešitve.

Povsem drugačne izkušnje ima Repanšek v komunikaciji z lokalno skupnostjo. "Ko smo prišli v Bohinj, so me vsi opozarjali, naj se pazim Bohinjcev in z Merlakom sva bila oba kar prestrašena. Vendar, ko smo začeli urejati papirje, sem bili zelo pozitivno presenečeni tako nad občino in kot nad celotno lokalno skupnostjo. Vsi so nas lepo sprejeli in nas spodbujali," je poudaril. Skladni so tudi njihovi pogledi na turizem. "Želimo si predvsem butičnega turizma in sodelovanja z lokalnim prebivalstvom ter turistov, ki bodo to cenili," je pojasnil Repanšek.

Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus nad pristopom Alpinie navdušen:

"Njihova strast, navezanost na Bohinj in mladostna energija vodijo do trdnega sodelovanja, ki predstavlja res pozitiven veter v jadra bohinjskega turizma." Predvsem pa ga veseli, da "niso prišli reševat Bohinjcev, ampak sodelovat in poslušat lokalno skupnost, ki ima jasno usmeritev, kaj želi v tem okolju narediti".

Da je prenova hotelov za Bohinj fantastična novica, je izpostavil tudi župan Jože Sodja. Kot je izpostavil, je za vse hotele pomembno, da se oživijo in uredijo. Občina pri tem pomaga po svojih najboljših močeh in Sodja verjame, da Bohinj postaja zanimiv za tovrstne naložbe.

V Bohinju že vrsto let manjka hotelskih nastanitev, ki so osnova za nadaljnji razvoj kraja, je prepričan predsednik Turističnega društva Bohinj Boštjan Mencinger. Kot je pojasnil, hoteli s svojo infrastrukturo ponujajo dodatne storitve in s tem bogatijo turistično ponudbo, hkrati lastniki sodelujejo pri promociji destinacije.