Epidemija pametnih telefonov: nevarnosti za zdravje, izobraževanje in družbo

Manfred Spitzer

23. 2. 2021, 10:56 | Prosti čas

              Epidemija pametnih telefonov: nevarnosti za zdravje, izobraževanje in družbo (foto: profimedia) profimedia

Mohorjeva Celovec in Mladinska knjiga sta v sozaložništvu izdali knjigo Epidemija pametnih telefonov: nevarnosti za zdravje, izobraževanje in družbo Manfreda Spitzerja.

Edino odmerek loči zdravilo od strupa. Modrost, ki jo pripisujemo švicarskemu zdravniku Paracelsu, velja tudi pri uporabi pametnih telefonov. To nam v svoji knjigi Epidemija pametnih telefonov dokazuje prof. dr. Manfred Spitzer. Avtor opozarja na nujnost zavedanja družbe o tem, kakšen vpliv ima čezmerna raba mobilnih telefonov, argumente pa podpre s tehtnimi znanstvenimi ugotovitvami, ki govorijo o osupljivih razsežnostih »malih čudežnih« naprav.

Večina njihovih uporabnikov namreč vidi v tem tehničnem izumu predvsem pozitivne učinke, saj so v dobrem desetletju močno spremenili življenje skoraj štirim milijardam ljudi. Le redki opozarjajo na negativne posledice njihove prekomerne uporabe. Spitzer s pomočjo znanstvenih raziskav dokazuje, da nebrzdano uporabljanje pametnih telefonov škoduje zdravju, ovira izobraževanje otrok in mladine ter ima hude posledice za družbo.

Škodljive učinke pametnih telefonov mediji po Spitzerjevem mnenju spretno zakrivajo ali minimalizirajo, tako npr. razkrije stvarne podatke o porastu kratkovidnosti pri mladostnikih do 20. leta v Južni Koreji, o podvojitvi stopnje samomorov pri dekletih v ZDA, o vplivanju na več kot 200 volitev po vsem svetu ipd. Osupljiva razsežnost vpliva pametnih telefonov pa sega tudi v pore širšega družbenega življenja: avtor opozarja na širjenje osamljenih samskih, izgubo občutka za resnico,  pojav t. i. fantomske vibracije, digitalno disrupcijo in nepopravljive škodljive učinke na izobraževanje ter nakazuje, da digitalna tehnologija spreminja intelektualne sposobnosti bodočih generacij.

Prof. dr. Manfred Spitzer (1958) je eden najpomembnejših nemških raziskovalcev, ki se ukvarjajo z razvojem možganov in vplivom sodobne tehnologije na kognitivni razvoj človeka.  Študiral je medicino, psihologijo in filozofijo ter se je habilitiral na področju psihiatrije. Dvakrat je bil gostujoči profesor na univerzi Harvard. V Ulmu v Nemčiji vodi Univerzitetno psihiatrično kliniko in Transferni center za nevroznanosti in učenje (University of Ulm, Department of Psychiatry).

Dr. Spitzer je avtor več knjižnih uspešnic in nemških televizijskih oddaj. V Sloveniji ga bralci poznajo po zelo dobro sprejeti knjigi Digitalna demenca.

Pogovor z dr. Spitzerjem V ŽIVO na spletu

V torek, 2. marca, ob 18. uri se bo vodja izobraževalnega uredništva Mladinske knjige dr. Alenka Kepic Mohar z dr. Manfredom Spitzerjem pogovarjala o osupljivih razsežnostih pametnih telefonov.

Pogovor bo potekal v živo v angleškem jeziku.

Vsi (še posebno starši, učiteji in vzgojitelji) lepo vabljeni k ogledu in poslušanju pogovora, ob katerem boste lahko avtorju tudi sami zastavili vprašanja. Več o dogodku in prijavi na: zoom.us.

Posnetek s slovenskimi podnapisi bo objavljen 10. marca na Youtube kanalu Mladinske knjige.

Manfred Spitzer

EPIDEMIJA PAMETNIH TELEFONOV

Nevarnosti za zdravje, izobraževanje in družbo

Prevedel: Aleš Učakar

Mohorjeva Celovec in Mladinska knjiga