Festival Ljubljana razkril gostujoče orkestre na poletnem festivalu

Med junijem in septembrom

7. 4. 2021, 13:08 | Prosti čas | Vir: STA

              Festival Ljubljana razkril gostujoče orkestre na poletnem festivalu (foto: Domen Grögl/STA) Domen Grögl/STA

Festival Ljubljana postopoma razkriva, katera domača in tuja imena bodo sooblikovala letošnji poletni festival, ki bo potekal med junijem in septembrom. Poleg domačih simfonikov, filharmonikov in opernega orkestra bodo prvič nastopili simfoniki radia ORF, vrača se orkester Concertgebouw, nastopil bo tudi Filharmonični orkester Baltskega morja.

Kot so sporočili iz zavoda, bo Simfonični orkester RTV Slovenija nastopil na otvoritvenem spektaklu v sodelovanju s Kobilarno Lipica. Dirigent bo Luis Gorelik, nastopili bodo tudi štirje zbori ter solisti Sabina Cvilak, Nuška Drašček in Martin Sušnik.

Simfonike bodo na koncertih tekom festivalskega poletja vodili še dirigenti Jochen Rieder, Michelangelo Mazza, Mario de Rose in Mate Bekavac ob nastopih z umetniki, kot so operni pevec Placido Domingo, operna solista Ana Netrebko in Jusif Ejvazov, tenorista Jonas Kaufmann in Jose Cura ter flavtistka Irena Grafenauer.

Orkester Slovenske filharmonije kot rezidenčni orkester Festivala Ljubljana bo zaigral pod vodstvom maestra Charlesa Dutoita, na odru pa se jim bo pridružila argentinska pianistka Martha Argerich. Orkester SNG Opera in balet Ljubljana bo pod taktirko Francesca Ivana Ciampe spremljal bolgarsko sopranistko Sonjo Jončevo. Nastopila bo tudi komorna zasedba Ensemble Dissonance, ki jo bo vodil Marko Letonja.

Prvič pa bo letošnji festival, 69. po vrsti, gostil Simfonični orkester radia ORF z Dunaja. Dirigentsko paličico bo vihtel britanski dirigent Kerem Hasan, solist bo čelist Jean-Guihen Queyras.

Sporočilo za javnost napoveduje tudi Filharmonični orkester Baltskega morja pod vodstvom umetniškega vodje in dirigenta Kristjana Järvija. Poleg tega se bo na Ljubljana Festival vrnil Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, tokrat pod taktirko Daniela Hardinga.