Fotografije in video supercelične nevihte na slovenski obali si je ogledalo že čez milijon uporabnikov na spletu

9. 12. 2020, 13:33 | Prosti čas

              Arhivska fotografija (foto: Profimedia) Profimedia

Arhivska fotografija

V ponedeljek zvečer je slovensko obalo prizadelo hudo neurje s točo, ki je pogosta v poletnih mesecih, decembra pa se pojavi le na vsakih deset let. 

Impresivno vremensko dogajanje je v svoj objekti ujel Marko Korošec, njegove posnetke pa si je do danes na spletu ogledalo že čez milijon uporabnikov.

Marko iz Žirij pri Sežani je dolgoletni lovec na izredne vremenske pojave, med drugim se je večkrat odpravil v ZDA na lov za posnetki tornadov. Na spletni strani www.severe-weather.eu, ki jo je ustanovil s somišljeniki iz različnih evropskih držav, objavlja in opisuje izredne vremenske pojave. Posnetke tokratne nevihte nad slovensko obalo si je po njegovih besedah ogledalo že čez milijon uporabnikov.

Kot je povedal za Primorske novice, je na Črnem kalu že ob 18.30 videl, kako se je ob obali nevihta začela krepiti. “Bilo je ogromno strel, kar je za december nenavadno, in te strele so lepo osvetljevale strukturo oblakov. Že po videzu je bila to tipična supercelična nevihta, kakršno lahko vidimo le poleti, ko je vreme toplo, v zraku veliko vlažnosti in ogromno energije,” je dejal.

S Črnega kala se je odpeljal na Socerb, od koder je imel najboljši pogled na dogajanje in tam so tudi nastale fotografije in video.

Hidrolog Janez Polajnar z Agencije RS za okolje je na torkovi novinarski konferenci povedal, da se taka nevihta v decembru lahko pojavi le na vsakih deset let. "V višinah je bil izjemno nestabilen hladen zrak na širšem območju Kvarnerja. Med Pulo in Benetkami se je začel proces nastajanja neviht zaradi vetrovnega striženja. Nevihto je zaneslo tudi nad slovensko obalo in bili smo priča tej supercelični nevihti, ki je povzročila močan veter, nevihtni piš in točo," je pojasnil.